baner cook&love wejście do sklepu

Jak hodować i dlaczego warto jeść kiełki?

Czy wiecie, że kiełkowanie nasion cieszy się wielowiekową tradycją? Zapoczątkowane zostało m.in. w starożytnych Chinach, gdzie pierwotnie stosowano skiełkowane nasiona jako remedium na przeróżne choroby. Kiełki wykorzystywali także Aztecy przede wszystkim do wypieku chleba a także Indianie z Ameryki Północnej. W Europie wyjątkowymi właściwościami kiełkujących nasion zainteresowano się dopiero w XVIII wieku (skiełkowany jęczmień – […]

Czytaj dalej

Gotowanie na parze czyli wiosenne rewolucje w kuchni!

Wraz z wiosenną aurą nabieram coraz większej ochoty na delikatne, kolorowe i bardzo proste jedzenie. Wiosna to przecież najlepsza pora na lekkie oczyszczanie organizmu zarówno z zimowego lenistwa jak i świątecznego folgowania swoim zachciankom. Chciejmy podładować nasze ciało energią płynącą przede wszystkim z tego, co spożywamy: witaminami, cennymi surowcami mineralnymi, enzymami. Na surówki i zwiększoną […]

Czytaj dalej

Orzechy brazylijskie w zielonym pesto! Smaczne źródło selenu

Zielone pesto jest jednym z moich ulubionych dodatków do wielu dań: sałatek, makaronów, drobiu. Aksamitna konsystencja, zdrowe składniki z pewnością podnoszą walory smakowe potraw. W dodatku bardzo łatwo można je przygotować w domu. Wszystko zależy od tego, na jakie komponenty się zdecydujemy. W tradycyjnym zielonym, włoskim pesto oprócz bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek, […]

Czytaj dalej

Kasza gryczana z orzechami. Kremowy przysmak na śniadanie i deser!

Propozycja dla miłośników niebanalnych dań śniadaniowych, którzy nieustannie poszukują ciekawych inspiracji i unikają monotonii żywieniowej. Krem gryczano-orzechowy przypomina owsiankę. Jest równie odżywczym, wartościowym daniem, a z przeróżnymi dodatkami, w postaci owoców i przypraw, naprawdę smacznym. Do kaszy gryczanej przekonają się, dzięki tej propozycji wszyscy Ci, którzy omijają ją szerokim łukiem. Wszystko, czego potrzebujemy do wykonania […]

Czytaj dalej

Kremowa zupa z soczewicą i kurkumą rodem z Indii

Zapytacie, co mi znowu przyszło do głowy z tymi Indiami. A ja po prostu odbyłam podróż… póki co, kartka po kartce nowej książki kucharskiej, którą zostałam obdarowana w Nowy Rok. „India Cookbook” to obszerne tomiszcze, które kryje w sobie sekrety jednej z moich ulubionych kuchni. Pięknie wydana, kolorowa, z mnóstwem wspaniałych dań począwszy od typowych […]

Czytaj dalej

Świąteczne „siekane ciasteczka” z migdałami

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a z nimi całe mnóstwo świątecznych pyszności. Mmm, wyjątkowe smaki i aromaty, które zwłaszcza w tym okresie nabierają mocy. W powietrzu czuć goździki, kardamon, cynamon, zapach świątecznego drzewka…Uwielbiam! Jestem łasuchem, dlatego na wigilijnym stole oprócz dań rybnych, pierogów z kapustą i grzybami, barszczu z uszkami, muszą pojawić się słodkości. Moim […]

Czytaj dalej