baner cook&love wejście do sklepu

Madera – kraina wiecznej wiosny, winem i miodem płynąca

Madera ma w sobie coś hipnotycznego, co sprawia, że chcesz ją odkrywać, być w każdym jej miejscu, cieszyć się pięknem przyrody, obcować z nią. Przez wielu nazywana „kwiatem Atlantyku” lub „pływającym ogrodem” jest prawdziwą oazą spokoju. Wszystkiemu sprzyja łagodny podzwrotnikowy klimat oraz serdeczna gościnność mieszkańców. Tu Europa miesza się z tropikami. Zachwycające krajobrazy, endemiczna roślinność, […]

Czytaj dalej

Wiosenno-letni przysmak z botwiny. Tarta, która Cię zaskoczy!

Poszukując inspiracji na ciekawe danie z sezonowych warzyw, (które znalazłam w ogródku u Mamy:) ), natrafiłam na fantastyczny przepis z wykorzystaniem botwiny (z rewelacyjnego! bloga greenkitchenstories.com) . Zachęcam do „zmierzenia się” z tym jakże dziwnym, ale jednocześnie wyjątkowo zrównoważonym połączeniem smaków przeplatających się sprytnie w tym daniu. Pełnoziarnista tarta z młodych buraczków, liści botwiny, koziego […]

Czytaj dalej

Jak hodować i dlaczego warto jeść kiełki?

Czy wiecie, że kiełkowanie nasion cieszy się wielowiekową tradycją? Zapoczątkowane zostało m.in. w starożytnych Chinach, gdzie pierwotnie stosowano skiełkowane nasiona jako remedium na przeróżne choroby. Kiełki wykorzystywali także Aztecy przede wszystkim do wypieku chleba a także Indianie z Ameryki Północnej. W Europie wyjątkowymi właściwościami kiełkujących nasion zainteresowano się dopiero w XVIII wieku (skiełkowany jęczmień – […]

Czytaj dalej

Gotowanie na parze czyli wiosenne rewolucje w kuchni!

Wraz z wiosenną aurą nabieram coraz większej ochoty na delikatne, kolorowe i bardzo proste jedzenie. Wiosna to przecież najlepsza pora na lekkie oczyszczanie organizmu zarówno z zimowego lenistwa jak i świątecznego folgowania swoim zachciankom. Chciejmy podładować nasze ciało energią płynącą przede wszystkim z tego, co spożywamy: witaminami, cennymi surowcami mineralnymi, enzymami. Na surówki i zwiększoną […]

Czytaj dalej

Orzechy brazylijskie w zielonym pesto! Smaczne źródło selenu

Zielone pesto jest jednym z moich ulubionych dodatków do wielu dań: sałatek, makaronów, drobiu. Aksamitna konsystencja, zdrowe składniki z pewnością podnoszą walory smakowe potraw. W dodatku bardzo łatwo można je przygotować w domu. Wszystko zależy od tego, na jakie komponenty się zdecydujemy. W tradycyjnym zielonym, włoskim pesto oprócz bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek, […]

Czytaj dalej

Kasza gryczana z orzechami. Kremowy przysmak na śniadanie i deser!

Propozycja dla miłośników niebanalnych dań śniadaniowych, którzy nieustannie poszukują ciekawych inspiracji i unikają monotonii żywieniowej. Krem gryczano-orzechowy przypomina owsiankę. Jest równie odżywczym, wartościowym daniem, a z przeróżnymi dodatkami, w postaci owoców i przypraw, naprawdę smacznym. Do kaszy gryczanej przekonają się, dzięki tej propozycji wszyscy Ci, którzy omijają ją szerokim łukiem. Wszystko, czego potrzebujemy do wykonania […]

Czytaj dalej