Mam 35 lat, a gotowanie zawsze było moją pasją. W mojej własnej ”księdze przepisów”, którą dostałam od (już* świętej pamięci) babci, a którą sama kontynuuję do dziś testując różnorakie smaki, znajduje się wiele ciekawych, osobiście wymyślonych przez moją kochaną babunię (oraz mnie) i przetestowanych jakościowo potraw, o których będę pisać w wielu moich kulinarnych katalogach 🙂
Moim pierwszym przepisem będzie pomysł na 10 różnych sosów do przystawek. Jest to nie tylko ciekawy sposób na urozmaicenie smaku potrawy, ale również poprawienie jej ogólnego wizerunku.
1. Sos curry
Składniki: 2 cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki curry, jabłko, pół szklanki bulionu warzywnego, 3/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, pół czerwonej cebuli.
Przygotowanie: posiekane cebule zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę jabłko i curry. Wlać bulion. Zagotować i przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, sól, pieprz i udekorować cebulką.
2. Z rokpolem
Składniki: 20 dag rokpola, 10 dag twarogu, sok z 1 cytryny, 3 łyżki posiekanych orzechów (najlepiej włoskich), pęczek koperku, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, sól, pieprz.
Przygotowanie: twaróg zmiksować z jogurtem. Do twarogu dodać utarty rokpol, sok z cytryny, posiekany koperek i uprażone orzechy. Doprawić solą i pieprzem.
3. Rosyjski
Składniki: po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 2 pęczki posiekanego szczypiorku, szklanka śmietany, po łyżeczce mielonej słodkiej papryki i musztardy, 5 dag kawioru, sól, pieprz.
Przygotowanie: do śmietany dodać szczypiorek, słodką paprykę, sól, pieprz, musztardę i pokrojone strąki papryki. Przybrać kawiorem.
4. Capri
Składniki: pęczek bazylii i tymianku, 2 filety z serdeli, łyżeczka kaparów, 10 oliwek, 2 żółtka, łyżeczka musztardy, 2 pomidory, 3 łyżki octu winnego, 6 łyżek oleju, sól, pieprz.
Przygotowanie: żółtka zmiksować z musztardą, octem, solą pieprzem i dodawanym po kropli olejem. Dodać pozostałe, drobno posiekane składniki i wymieszać.
5. Aromatyczny
Składniki: 50 dag pomidorów, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dymki, pęczek bazylii, 2 gałązki tymianku, liść laurowy, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie: posiekane cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone: pomidory, bazylię, tymianek i liść laurowy. Doprawiić, poddusić. Wyjąć liść laurowy. Zmiksować. Dodać posiekaną dymkę.
6. Z awokado
Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 awokado, pół szklanki jogurtu naturalnego, sok z 1/2 cytryny, ząbek czosnku, cebula, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie: z awokado wybrać miąsz i zmiksować z jogurtem, majonezem i sokiem z cytryny. Dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, natkę, sól i pieprz.
7. Tatarski
Składniki: szklanka jogurtu, 4 łyżki majonezu, po 2 łyżki posiekanych: korniszonów, grzybków marynowanych, natki pietruszki i szczypiorku, łyżka posiekanych kaparów, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: wszystkie przygotowane składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
8. Pikantny
Składniki: 1, 5 szklanki jogurtu, mały koncentrat pomidorowy, po łyżeczce zielonego pieprzu i pasty paprykowej, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól selerowa, pieprz.
Przygotowanie: jogurt wymieszać z przecierem, pastą paprykową, pieprzem i natką. Dodać czosnek, sól selerową oraz pieprz.
9. Krewetkowy
Składniki: po pół szklanki jogurtu i śmietany, 3 łyżki majonezu, 10 dag krewetek koktajlowych, łyżeczka keczupu, 3 krople tabasco, po łyżce soku z cytryny i posiekanego koperku, sól, pieprz cayenne.
Przygotowanie: zmiksować jogurt ze śmietaną, majonezem, keczupem i sokiem z cytryny. Dodać krewetki, koperek, tabasco, sól i pieprz.
10. Paprykowy
Składniki: 3 papryki, strąk chili, cebula, 2 ząbki czosnku, szklanka bulionu, po łyżce posiekanej natki pietruszki i oleju, sól, pieprz.
Przygotowanie: cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, chili i podlać bulionem. Gotować 5 minut, zmiksować. Doprawić do smaku i posypać natką pietruszki.
Mam nadzieję, że spodobały Ci się owe przepisy 😉 Łatwe w przygotowaniu, a zadowolone miny próbujących gwarantowane! Zapraszam do przeczytania moich innych katalogów 😉
10 pomysłów na sosy do przystawek!
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Brak komentarzy.