baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia chińska




Kuchnia chińska przepisy kulinarne

Wspaniały smak oraz wyjątkowa wartość odżywcza – oto zalety, dzięki którym kuchnia chińska cieszy się tak wielką popularnością. Uwielbiamy ją, bo przede wszystkim jest zdrowa. Przez wielu z nas ceniona jest jednocześnie za unikalne walory smakowe i aromatyczne. Ta wspaniała dieta popularna jest obecnie na całym świecie, a jej dania znane są w każdym zakątku Ziemi. Zręczni i sprytni chińscy kucharze potrafią stworzyć niezwykłe potrawy z prostych produktów. Sposób przyrządzania dań oraz stosowane tu przyprawy sprawiają, że chińska dieta staje się tak wyjątkowa. Kuchnia chińska sięga przecież po doskonale znane w Polsce składniki, a jednak przepisy na dania azjatyckie całkowicie zmieniają ich charakter. Dotyczy to w popularnego w Chinach szczególności drobiu. Mięso z kaczki oraz z kurczaka cieszy się tu ogromną popularnością, a liczne przepisy sprawiają, że z tych gatunków mięsa powstają wyborne przysmaki. Wiele z nich, jak np. kaczka po pekińsku, stało się wizytówkami diety chińskiej. Jej przygotowanie jest nie lada wyczynem, a samo danie jest dumą Chińczyków. Kurczak duszony lub kurczak smażony z różnymi dodatkami to kolejny chiński przysmak. I tu pojawiają się liczne przepisy, dzięki którym trudno znudzić się kurczakiem. Ciekawie prezentuje się m. in. kurczak podawany w ostrym sosie oraz kurczak serwowany z warzywami. Galaretki z kurczakiem to kolejne danie, z których dieta chińska jest bardzo często kojarzona. Daniem godnym skosztowania jest też aromatyczna kaczka z sosem sojowo – ziołowym lub też kaczka zapiekana z cebulką. Przepisy na nie są najlepszym przykładem na to, że Chińczycy potrafią w wyjątkowo ciekawy sposób wykorzystać moc drobiu i sporządzać z niego dania wyjątkowe.

Mięso w kuchni chińskiej

Chińczycy chętnie sięgają po ryż i warzywa, jednak i mięso zajmuje w ich diecie bardzo istotną rolę. Po jakie mięsa kuchnia chińska sięga najczęściej? W kuchni tej zazwyczaj korzysta z wieprzowiny, choć i wołowina, i baranina są tu chętnie stosowane. Przepisy ściśle określają, w jaki sposób przygotować mięso zgodnie z tradycją, by mogło się ono stać odpowiednim dodatkiem do wielu chińskich potraw. Kuchnia chińska ma przecież swe tradycyjne metody podawania i przyrządzania mięsa, a korzystanie z nich do dziś zalecają przepisy na chińskie przysmaki. Najczęściej stosowana metoda, na której bazuje kuchnia chińska, polega na szybkim smażeniu mięsa na głębokiej patelni. Mięso smażone jest w niewielkiej ilości tłuszczu, dzięki czemu przepisy na dania chińskie cieszą się sporym powodzeniem w oczach miłośników zdrowego stylu życia. Dodatek warzyw sprawia, że w czasie takiego smażenia mięsa powstaje automatycznie pyszny i smaczny sos. W kuchni chińskiej jest on ważną częścią każdej potrawy, a w szczególności tej, w której pojawia się smażone mięso. Gotowanie „na czerwono”, czyli gotowanie mięsa z warzywami w sosie sojowym, to druga metoda, z której kuchnia chińska korzysta bardzo chętnie. Smażenie w głębokim tłuszczu lub też gotowanie w kociołku są kolejnymi metodami, z których chińscy kucharze korzystają bardzo chętnie. Jakie dania mięsne może nam zaoferować kuchnia chińska? Grupę dań mięsnych, które w Chinach cieszą się największą popularnością, stanowią ciekawe i smaczne potrawy z wieprzowiny. Schaby gotowane oraz pikantna wieprzowina są w tej kategorii największymi przysmakami, po które Chińczycy sięgają bardzo chętnie. Schab z imbirem lub też schab ze śliwkami to kolejne ciekawe przepisy, które i my możemy wykorzystać w swych domach w celu urozmaicenia swej diety. Kuchnia chińska może nas również oczarować tak smacznym daniem, jakim są klopsiki wieprzowe w kwaśnym sosie. W Chinach jada się też podroby, przy czym najbardziej popularna jest tu smażona wątroba wieprzowa. Wielką popularnością cieszą się także dania z nerek oraz nóżki w galarecie. Kuchnia chińska sięga też po wołowinę. Tu prym wiodą przepisy na wołowinę w szparagach czy befsztyki, które można sporządzać na wiele oryginalnych sposobów.

Ryby w diecie Chińczyków

Znana i ceniona na całym świecie, chińska kuchnia to przede wszystkim dieta zdrowa i niezwykle różnorodna. Jest to tradycja kulinarna, w której korzysta się z wielu różnorodnych produktów i oryginalnych składników, zarezerwowanych dla diety azjatyckiej. W efekcie dania, które teoretycznie dla mieszkańców Zachodu nie powinny być niczym wyjątkowym, zaskakują niezwykle oryginalnym sposobem przyrządzania oraz podawania. Dania z ryb oraz skorupiaków mogą być tu najlepszym przykładem i świadczyć o tym, jak niezwykła i fascynująca jest chińska dieta. Ryby oraz sporządzane z nich potrawy cieszą się w tym kraju ogromną popularnością. Po które z nich sięga się najchętniej? Jakie ryby są tu wyjątkowo cenione?
Kuchnia chińska to przede wszystkim wiekowa tradycja, dzięki której znane są tu wyjątkowo ciekawe sposoby przyrządzania smacznych i zdrowych potraw z ryb. Marynowanie ryb w imbirze oraz w cebuli to jeden z najważniejszych zabiegów, który wykonuje się przed gotowaniem lub smażeniem ryby. To najlepszy i najwygodniejszy sposób na pozbycie się tak charakterystycznego dla ryb zapachu, który nie każdemu odpowiada. Ponieważ chińska kuchnia to dieta, w której obróbka termiczna jest skrócona do niezbędnego minimum, walka z przykrą wonią staje się niezwykle ważna. Krótki czas smażenia lub gotowania ma jednak tę zaletę, że ryby zatrzymują swą maksymalną wartość odżywczą, a strata witamin i minerałów jest minimalna. Chińska kuchnia uwielbia sosy, zatem to one są ważnymi dodatkami do wielu potraw rybnych. Sama ryba zazwyczaj podawana jest po usmażeniu, choć ciekawą grupę chińskich potraw stanowią też ryby gotowane na parze. A jakie dania cieszą się w Chinach największą popularnością? Sięgając po chińskie specjały z rybą w roli głównej, warto sięgnąć warto rybę pikantną, rybę smażoną w kawałkach oraz rybę faszerowaną. Znane i cenione są też taki przysmaki, jak ryba w sosie słodko – kwaśnym oraz ryba w sosie pomidorowym. W pysznych sosach są też często podawane zrazy rybne, które również stanowią ciekawą grupę potraw w tym kraju. Dania z rybami to również te dania, w których pojawiają się inne dary morza. Kuchnia chińska chętnie korzysta ze skorupiaków, ślimaków oraz małży, o czym warto pamiętać w czasie odkrywania jej najzdrowszych i najciekawszych potraw. Smażone krewetki, z których azjatycka dieta korzysta bardzo chętnie, są tu kolejnym cenionym i zdrowym przysmakiem, tym bardziej, że podaje się je zazwyczaj z mieszkankami warzyw.