baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia czeska




Kuchnia czeska przepisy kulinarne

Kuchnia czeska może zaskoczyć swymi specjałami. Są one proste, pożywne, a jednocześnie – smaczne. Co jedzą Czesi? Jakie dania pojawiają się na ich stołach najczęściej?
Kuchnia czeska niemal automatycznie kojarzona jest z knedlikami. Czesi znają kilka rodzajów tego dnia. Są więc knedliki z bułki, są też knedliki ziemniaczane. Podaje się je zazwyczaj z gulaszem. Czesi chętnie jedzą również mięsa, w szczególności te, które można podawać z gęstymi sosami. Popularne są w tym kraju również zupy. Chętnie podawana jest tu zupa gulaszowa, cenionym przysmakiem jest też zupa czosnkowa. Flaki oraz rosół wołowy serwowany z kluseczkami to kolejne potrawy, które na czeskich stołach pojawiają się dość często. Znanym i cenionym smakołykiem w kuchni czeskiej jest smażony ser. Przed smażeniem kawałek sera jest starannie panierowany, smażony na oleju, a następnie podawany z sosem tatarskim. Innym czeskim przysmakiem (który zresztą można spotkać w wielu innych tradycjach kulinarnych) są placki ziemniaczane. Kuchnia czeska tu również piwo, a o jego popularności świadczyć mogą chętnie organizowane w tym kraju festiwale piwne. W samej tylko Pradze w dalszym ciągu działają dwa zakłady piwowarskie, których „produkty” mają wielu sympatyków.