baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia karaibska

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 30 Min
  • Porcje: 3-4
  • Czas gotowania : 25 Min



Kuchnia karaibska ma wiele zalet. Jest przede wszystkim smaczna i zdrowa. Choć jej podstawowymi składnikami są ryby oraz owoce morza, nie można jej zarzucić monotonii. Ogromna liczba sposobów przyrządzania posiłków z tych produktów sprawia, że na naszych talerzach nuda raczej nie zagości. Podawane z sosem, duszone lub zapiekane… Wszystkie smakują wyjątkowo dobrze i mają wiele wartości odżywczych. Na niektórych wyspach z dorsza sporządza się frytki, popularne są również nadziewane kraby oraz małże duszone z fasolą. Równie popularne są na Karaibach owoce, które spotkać można także w pikantnych daniach. Szczególnie często pojawiają się w menu orzechy kokosowe oraz wyroby z nich, jak np. sosy i kremy do mięs. Często podawane są tu również warzywa. Wśród nich największym powodzeniem cieszą się bataty oraz bulwy manioku.
A co z przyprawami? Na Jamajce bardzo popularne jest ziele angielskie, inną chętnie stosowaną w karaibskiej diecie przyprawą jest curry. Popularne są również kurkuma, kolendra oraz gorczyca.

Kuchnia karaibska przepisy kulinarne: