baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia styrii

Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.




Austria może się pochwalić ciekawą i dość zróżnicowaną tradycją kulinarną. Wykwintne dania serwowane w wielkich miastach silnie kontrastują z potrawami, które jada się w górskich regionach tego kraju. Tu dominują dania proste i pożywne, a jednocześnie zachwycające wyjątkowym smakiem. Doskonałym przykładem takiej lokalnej diety jest kuchnia Styrii. Tu dominują proste przepisy, dzięki którym można wyczarować wspaniałe potrawy. Co zatem jada się w tej części kraju? Jakie produkty spożywcze są najbardziej charakterystyczne dla mieszkańców Styrii?
Styria to przede wszystkim kraina jabłek i serów. Owocowe sady można tu spotkać w wielu miejscach. Z jabłek powstają liczne przetwory, które bardzo często pojawiają się na stołach. Konfitury, soki oraz nektary są ważnymi dodatkami do wielu posiłków, a tradycyjne przepisy na sprawiają, że turystów produkty te zachwycają niezwykłym smakiem. Winnice również zajmują tu ważne miejsce, a efektem pracy na ich terenie są wspaniałe wina. Sery, które często pojawiają się jako dodatki do knedli lub innych przysmaków, to kolejny charakterystyczny składnik w diecie mieszkańców tego kraju związkowego. Wiele wspaniałych gatunków sera produkowanego na tym obszarze to efekt wypasu na styryjskich halach, który sprzyja wytwarzaniu tych tradycyjnych przysmaków.