baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia szwedzka




Specjalnością Norwegów jest Kaldtbort – zimny stół. Podobnie jak w innych krajach skandynawskich, jada się obficie, zwłaszcza jeśli chodzi o śniadanie, co ma zapewne związek z zimnym klimatem i chęcią zabezpieczenia ciała przed chłodem dzięki pełnemu żołądkowi.
Najważniejsze potrawy narodowe to: spekemat – wędzone mięso, spekeskinke – wędzona szynka, spekepolse – kiełbaski, fenalaar – nóżki baranie i farepolse – kiełbasa barania. Najsmaczniejsze, lecz i najdroższe jeśli chodzi o restauracje, są: łosoś, pstrąg i morski pstrąg. Cenione są delikatne potrawy: kokt torsk med lever – gotowany dorsz z wątróbką oraz hellefisk – halibut. Z dań mięsnych popularne są: farikal – duszona baranina z kapustą, kjottkaker – kulki mięsne, lapskaus – gulasz z duszonego mięsa z ziemniakami, cebulą i innymi warzywami. Do specjałów kuchni norweskiej należą też potrawy z pieczonych słonek, łosi, pardw i reniferów.
Popularne desery to: tilsetorte bondepiker – szarlotka z bitą śmietaną oraz multer med krem – arktyczne maliny z kremem.
Do posiłków Norwegowie piją wodę, która jest tam znakomita. Napoje alkoholowe nie są popularne.