baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia turecka




Kuchnia turecka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, spopaluryzowaną na szeroką skalę przez wszędobylskie, niewielkich rozmiarów lokale gastronomiczne serwujące kebab – nieodłączny element wieczornych imprez w centrum miasta. Niestety danie to często ma bardzo niewiele wspólnego ze swoim szlachetnym, tureckim pierwowzorem. Kuchnia turecka jest wypadkową wielu wieków mieszania się różnorodnych kultur w obrębie imperium osmańskiego, skutkiem czego jest olbrzymie bogactwo smaków i aromatów generowanych przez bardzo różnorodne przyprawy i dania. Przy całym swym bogactwie i różnorodności, kuchnia turecka jest wyjątkowo prosta do opanowania. Nawet niewprawiony kucharz-amator może sobie poradzić z przyrządzaniem rozlicznych efektownych przysmaków, którymi latwo zaskoczy znajomych i rodzinę przy okazji wspólnego obiadu. W kuchni tureckiej dominującym składnikiem jest mięso, wykorzystywane w znakomitej większości przepisów. Najczęściej jest to baranina lub jagnięcina, rzadziej wołowina. Mięso serwowane jest razem z szerokim bukietem warzyw i bardzo mocno przyprawione różnorodnymi specjałami, na przykład charakterystyczną turecką papryką pul biber (bardzo aromatyczna papryka o lekko słonym, oliwnym posmaku). Turecka kuchnia obejmuje także wiele potraw lokalnych, które można skosztować tylko odwiedzając konkretne regiony tego rozległego kraju.

Najsłynniejszym i najpopularniejszym daniem kuchni tureckiej jest wspomniany wcześniej kebab. Występuje on w bardzo wielu odmianach i formach w zależności od rodzaju użytego mięsa, wykorzystanych przypraw, czy też charakterystyki regionu w którym go spożywamy. Różni się on znacząco od fast foodów serwowanych w naszym kraju pod szyldem kebab, i by skosztować jego prawdziwego, oryginalnego smaku należy udać się do jednej z nielicznych restauracji prowadzonych przez rodowitych Turków i sięgnąć po menu restauracyjne. Oczywiście inną możliwością jest zjedzenie go u źródła, podczas wakacji spędzanych w Turcji.

Innymi znanymi daniami kuchni tureckiej są tureckie placki zawierające różnorodny farsz, będący najczęściej mieszaniną warzyw i mięsa. Są to dużych rozmiarów placki pide i mniesze lahmacuny. Serwuje się je najczęściej z jogurtem przyprawionym solą i czosnkiem.

Bardzo popularnym w Polsce deserem tureckim jest wytwarzana z masy sezamowej chałwa występująca w naszym kraju w wielu formach o bardzo różnych smakach, bogata w bakalie, orzechy oraz miód.

Turecka kuchnia słynie także ze znakomitej, bardzo aromatycznej herbaty spożywanej w małych szklaneczkach podobnych do kieliszków. Najczęściej pije się ją na słodko, gdy jest bardzo gorąca. Oprócz herbaty Turcy spożywają także bardzo duże ilości kawy, o bardzo charakterystycznym aromacie, będącym efektem wpływów arabskich w tej dziedzinie.

Kuchnia turecka jest bardzo różnorodna gastronomicznie i łatwa do opanowania. Składniki nie są najczęściej drogie, a te trudno dostępne łatwo zastąpić substytutami, co czyni z niej bardzo atrakcyjną opcję na romantyczne kolacje, niedzielne obiady z rodziną, czy wspólne posiłki ze znajomymi.