baner cook&love wejście do sklepu

Kolendra




Ta popularna przyprawa już dawno zajęła ważne miejsce w kuchniach świata. Kolendra to roślina niezwykła, która urzeka zarówno swym smakiem, jak i korzystnym wpływem na zdrowie. Pochodzi z terenów Azji, jednak szybko zdobyła popularność na innych kontynentach. Uprawiana w Indiach oraz w południowej części Europy jest ważnym dodatkiem do wielu wspaniałych dań. Kolendra (zarówno ziele jak i sam owoc) zawiera spore ilości olejków lotnych oraz innych składników, korzystnie wpływających na ludzkie zdrowie. Jak wpływa na nasz organizm kolendra? Wiadomo, że dzięki niej organizm szybciej trawi, dzięki kolendrze zwiększa się również apetyt. Ta przyprawa ma pozytywny wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale i nerwowy. Jako przyprawa kolendra zadziwia swym aromatem oraz charakterystycznym, lekko korzennym smakiem. Kolendrę można znaleźć zarówno w likierach, jak i w mieszankach przyprawowych (w tym w doskonale znanej curry). Jest ważnym składnikiem kuchni Wschodniej, a korzystają z niej miłośnicy orientalnej kuchni na całym świecie. Moda na kuchnię hinduską sprawiła, że coraz liczniejsze są przepisy na dania doprawiane tą właśnie rośliną. Z niezwykłych właściwości tej przyprawy chętnie korzysta również kuchnia krajów arabskich oraz dieta śródziemnomorska. Kolendra może być z powodzeniem stosowana nie tylko do potraw orientalnych, ale i do smażonych ryb lub potraw mięsnych. Pasuje to kiełbas, pasztetów oraz do przetworów i produktów z kiszonej kapusty.

Kolendra przepisy kulinarne oraz pomysły na potrawy z kolendrą: