Jesień to pora, kiedy do łask powracają kasze, dostarczające nam ważnych, bo „mądrych węglowodanów” i nie tylko. Dlaczego warto je docenić i wprowadzić do jesiennego menu? Na które kasze warto zwrócić szczególną uwagę? O tym słów parę w dzisiejszym poście. Nie wszyscy pałają miłością do kasz (wspomnienia jeszcze z czasów dzieciństwa – kiedy kojarzyły się […]
Kuleczki zdrowia. Bakalie pełne mocy!
Czy wiesz, że orzechy, migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia czy sezamu to nie tylko ważne źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy n-3 i n-6, ale także potężny rezerwuar białka roślinnego. W połączeniu z węglowodanami pochodzącymi z suszonych owoców, np. daktyli, fig, moreli, tworzą naprawdę zdrową bombę energetyczną. Zachęcam do przygotowywania […]
Nie rzucaj grochem o ścianę… Jedz rośliny strączkowe!
Dlaczego? – zapytasz. Odpowiedź jest prosta – bo to cenne źródło białka. Jeśli nie jesteś mięsożercą, stronisz od mięs przeróżnej postaci bądź jesz ich bardzo mało, rośliny strączkowe pomogą uzupełnić Ci niezwykle ważne dla zdrowia, aminokwasy (egzogenne), których ludzki organizm nie jest w stanie sam sobie wytworzyć, a które czerpiemy właśnie ze spożywania produktów o […]
Aromatycza, przepyszna, zdrowa. Moja domowa granola!
Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a łączy w sobie wszystkie smaki i aromaty, które po prostu uwielbiam! Granola! Ciepły zapach cynamonu, karmelu, egzotyka kokosa i wyrazista nuta przeróżnych orzechów…Tak, jak dla mnie ideał zdrowego dodatku do śniadań w chłodne jesienne poranki. Właśnie robię zapasy na zimę:)). Domowa granola – w przypadku tej słodkości, nie mam […]
Wrocławski Bazar Smakoszy – dla każdego coś zdrowego!
Wrocławski Bazar Smakoszy jest miejscem spotkań ludzi, dla których zdrowe, ekologiczne, ale przede wszystkim smaczne jedzenie to ważny element codzienności. Można przebierać zarówno w egzotycznych smakach, jak i w tych rodzimych, zupełnie swojskich. Z przyjemnością oraz z dumą stwierdzam, że w Polsce mamy mnóstwo produktów, którymi możemy się pochwalić światu:) To m.in. miody, zboża, chleby, […]
No to upiekłam gryczany chleb bezglutenowy!
Ok. Przyznam, że zrobiłam to po raz pierwszy w życiu:)) Wrażenia z eksperymentu? Rewelacja! Dzięki temu, przekonałam się, że pieczywo bezglutenowe może być naprawdę pyszne i chcę te smaki odkrywać nadal. Na pierwszy ogień :), wybrałam mąkę gryczaną. Raz, że przepadam za smakiem kaszy gryczanej, dwa, że gryka w chlebie nadaje mu fantastyczny aromat. Poza […]
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe