Nie ma chyba osoby w Polsce, która nie zna pierogów ruskich. Zawsze co jakiś czas wracamy do jedzenia pysznych, tradycyjnych pierogów ruskich. Nie każdy jednak lubi gotować z głowy, więc ten przepis na pewno też mu się przyda.
Na początku należy powiedzieć, że to czy pierogi uda nam się dokładnie zlepić, zależy przede wszystkim od jakości ciasta. Przy wilgotnym cieście niezawierającym nadmiaru mąki, nie będzie z tym najmniejszego problemu. Dobre ciasto nie wymaga także podsypywania mąką przy rozwałkowywaniu. Kiedy natomiast pierogi nie chcą się lepić, lepiej wtedy dodać trochę wody i ponownie je wyrobić. Nie zwilżajmy wodą brzegów ciasta, ponieważ będą się po sobie ślizgały i nie dadzą się dokładnie zlepić. A oto najbardziej popularne sposoby lepienia pierogów:
a). z ząbkami – to nieco upiększone pierogi lepione w sposób klasyczny. Z rozwałkowanego ciasta należy wykrawać na przykład szklanką krążki. Na środku każdego krążka należy kłaść porcję farszu (mniej więcej czubata łyżeczkę). Krążki ciasta należy składać na pół i od razu dokładnie zlepiać ze sobą brzegi tak, aby powstał półksiężyc. Pierogi należy położyć na stolnicy, miejsca zlepienia docisnąć ząbkami widelca.
b). słoneczka – jeden z bardziej ozdobnych i czasochłonnych sposobów lepienia pierogów. Z rozwałkowanego ciasta należy wykroić parzystą liczbę krążków. Na środku połowy krążków należy położyć farsz. Każdy placuszek należy przykryć drugim, zlepić brzegi dociskając je opuszkami palców. Powstały brzeg należy podnosić do góry i zlepiać pionowo co 2-3 cm.
c). z obrąbkiem – ozdobny obrąbek nada pierogom bardziej eleganckiego odświętnego wyglądu. Ciasto należy cienko rozwałkować, wykroić z niego krążki. Połowę krążków należy przykryć ściereczką, aby w czasie lepienia nie obeschły. Na środku każdego krążka należy położyć trochę farszu. Należy złożyć na pół, dokładnie zlepić brzegi ściskając je najpierw po środku pieroga, a potem po bokach. Zlepiony brzeg powinien być cienki. Powstały brzeg należy podwijać do środka spiralnie go zawijając, końce ścisnąć, aby utrwalić skręt.
Przesyłam przepis na moje ulubione pierogi z wisienkami są pożywnym i lekkim daniem, ale mogą być też traktowane jako obfity deser. Do przygotowania tych pierogów potrzebne nam będą następujące składniki: 500 g mąki tortowej, 1 jajko, 700-750 g wiśni, sól, 1 letnia, pełna szklanka wody, masło, cukier puder.
Opis pracy: z umytych wiśni usuwamy pestki i osączamy je z soku. Mąkę tortową należy przesiać przez sitko na stolnicę i zrobić pośrodku lekkie zagłębienie, gdzie wbijamy jajko. Teraz wlewamy małymi porcjami szklankę letniej wody i wszystko zagniatamy, tworząc lekkie i elastyczne ciasto. Gdy będzie taka potrzeba podsypujemy ciasto jeszcze odrobiną mąki. Gotowe ciasto przekładamy do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na bok na około 30-35 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z miski i odrywamy je po kawałku, aby cienko je rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki szklanką lub duży kieliszkiem. Teraz należy nałożyć na wycięte krążki owoce (wiśnie), aby następnie dokładnie zlepić brzegi ciasta. Pierogi gotujemy w dużej ilości wody, którą lekko solimy. Pierogi wrzucamy do wrzątku, które delikatnie należy zamieszać drewnianą łyżką. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze na średnio-małym ogniu przez około 4 minuty. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową. Gotowe pierogi możemy podawać z roztopionym masłem albo posypać cukrem pudrem.
Do Leo spróbuj moich pierogów…
Do przygotowania tych pierogów potrzebne nam będą następujące składniki: 225-250 g grochu, 2 pełne szklanki mąki puszystej poznańskiej (lubella), 2, 5 łyżki oleju, 650-700 g kapusty kiszonej, 2 średnie cebule, 2 średnie liście laurowe, 2 duże ziarenka ziela angielskiego, mielony kminek, mielony pieprz czarny, sól, mąka do obsypania stolnicy, mały kawałek masła.
Wykonanie: na początek w garnku należy ugotować groch do miękkości a następne rozetrzeć go na dużym sicie. Teraz na stolnicy obsypanej mąką należy mąką pszenną zalać nieco ponad ½ szklanki gorącej wody. Do tych składników następnie dodajemy łyżkę oleju i wsypujemy szczyptę soli. Ciasto należy teraz dokładnie i szybko wyrobić. W kolejnej czynności kapustę kiszoną należy zalać szklanką wody i dodać do niej liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę gotujemy teraz na średnio-małym ogniu przez około 29-33 minut. Następnie drobno pokrojone cebule należy przesmażyć na 1, 5 łyżki oleju z kawałkiem masła. Przesmażona cebulę dodajemy teraz do ugotowanej kapusty i te składniki łączymy teraz z grochem i do smaku całość doprawiamy solą, kminkiem i mielonym pieprzem czarnym. Wyrobione ciasto należy teraz rozwałkować i wycinać z niego przy pomocy szklanki kółka na pierogi. Teraz do każdego kółeczka nakładamy farsz z grochem i następnie zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się i posolonej wcześniej wody. Kiedy pierogi zaczną wypływać na powierzchnię to gotujemy je na średnio-małym płomieniu przez około 3-5 minut. W ten oto sposób mamy gotowe jarskie pierogi z grochem.
Jak każdy wrzuca, to ja też dodam przepis od siebie…
Do przygotowania tych pierogów potrzebne nam będą następujące składniki: 500-550 g małych buraków, 1 pęczek szczypiorku, 215 g sera typu bryndza, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 410 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki masła, 1 średnia cebula, sól.
Wykonanie: na początek należy buraczki oczyścić, odetną z nich korzonki (jeżeli używacie botwinki, to pozostawcie listki), opłukać pod bieżącą wodą. Następnie buraczki należy przełożyć do garnka, zalać je wodą i ugotować na półtwardo (20 minut czasu). Następnie buraczki należy odcedzić z wody i posiekać je lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszajcie je z posiekanym szczypiorkiem, pokruszoną bryndzą, mieloną papryką i małą szczyptą soli. Natomiast z mąki i jajka oraz pełnej szklanki ciepłej wody zagniećcie dość ścisłe ciasto. Rozwałkujcie je na stolnicy na cienki placek i przy pomocy szklanki wykrójcie krążki. Na każdy krążek nakładajcie porcję przygotowanego farszu, lepcie pierogi, starannie dociskając brzegi ciasta. W dużym szerokim garnku zagotujcie wodę z łyżeczką soli. Teraz wkładajcie przygotowane wcześniej pierogi i gotujcie je około 10 minut czasu. Po tym czasie ostrożne wyjmujcie pierogi łyżką cedzakową, układajcie je na półmisku. Pozostało już tylko rozpuścić masło na patelni i wrzucić na nią wcześniej obraną poszatkowaną cebulę, którą należy przesmażyć. Przesmażoną cebulą należy na zakończenie polać gotowe pierogi z buraczkami.