składniki
400 g makaronu lasagne, przygotowany według wskazówek na opakowaniu
40 g masła
25 g mąki
4 ząbki czosnku
2 szklanki mleka
60 g startego sera parmezan
2 bakłażany
1,5 kg cukinii
1 cebula, drobno posiekana
oliwa z oliwek
500 g pomidorów
1 pęczek natki pietruszki
2 szalotki
2 duże pomidory
bułka tarta
sól, pieprz
Przepis dla 8 osób
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
Przygotować sos beszamelowy: stopić masło w rondelku, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać 1 ząbek czosnku – uważając, aby nie spalić czosnku. Dodaj mleko i starty parmezan. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostawić do gotowania na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
Obrać bakłażany, pokroić w plastry wzdłuż i smażyć z każdej strony na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Odsączyć bakłażany z tłuszczu.
Obrać cukinię, pokroić w plasterki i podsmażyć z cebulą i odrobiną oliwy z oliwek.
W naczyniu do lasagne Emile Henry umieszczać po kolei warstwami składniki, siekaną pietruszkę, sos beszamelowy oraz makaron do lasagne, przyprawić, posypać bułką tartą. Ostatnią warstwą powinien być świeże posiekane pomidory i tarty ser.
Piec w temperaturze 180 ° C do 1h 15 min..
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.