4 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 12 minut + 5 minut
Składniki
4 jajka
165g nierafinowanego cukru organicznego
50g mąki
80g masła
200g ciemnej czekolady (70%)
40g mlecznej czekolady
40g pokruszonych mrożonych malin
50g średnio solonego masła
50ml wody
100ml płynnej śmietany
Czarny pieprz
Przygotowanie
Karmel: do małego garnka postawionego na dużym ogniu wsypać 115g cukru, rozpuścić, przyrumienić.
Kiedy cukier nabierze ładnego, jasnobrązowego koloru, dodać miękkie średnio solone masło, wymieszać, następnie wlać wodę, zagotować i dodać śmietanę. Kiedy karmel stanie się gładki i gęsty, zdjąć garnek z ognia i pozostawić na boku.
Kokilki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Zetrzeć na tarce czekoladę mleczną i odstawić w chłodne miejsce.
Ciemną czekoladę powoli stopić w małym garnku, następnie dodać masło i je stopić. Odstawić na bok.
W misce wymieszać jajka z 50g cukru, dokładnie ubić, dodać mąkę i nieco świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodać masę z czekolady i masła, wymieszać.
Pokruszone maliny wymieszać ze startą mleczną czekoladą.
Połowę masy przelać do kokilek, dodać na środku 1-2 łyżki malin i mlecznej czekolady, następnie na wierzch wylać resztę masy.
Umieścić kokilki na środkowym poziomie w piekarniku i piec przez 12 minut w 200ºC.
Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Wyłożyć na talerz i polać ciepłym karmelem.
Posypać po wierzchu cukrem pudrem i kakao.
Przyozdobić liściem mięty.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.