baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na pudding czekoladowy na ciepło podawany w małych kokilkach

4 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 12 minut + 5 minut

Składniki
4 jajka
165g nierafinowanego cukru organicznego
50g mąki
80g masła
200g ciemnej czekolady (70%)
40g mlecznej czekolady
40g pokruszonych mrożonych malin
50g średnio solonego masła
50ml wody
100ml płynnej śmietany
Czarny pieprz

Przygotowanie
Karmel: do małego garnka postawionego na dużym ogniu wsypać 115g cukru, rozpuścić, przyrumienić.

Kiedy cukier nabierze ładnego, jasnobrązowego koloru, dodać miękkie średnio solone masło, wymieszać, następnie wlać wodę, zagotować i dodać śmietanę. Kiedy karmel stanie się gładki i gęsty, zdjąć garnek z ognia i pozostawić na boku.

Kokilki wysmarować masłem i wysypać mąką.

Zetrzeć na tarce czekoladę mleczną i odstawić w chłodne miejsce.

Ciemną czekoladę powoli stopić w małym garnku, następnie dodać masło i je stopić. Odstawić na bok.

W misce wymieszać jajka z 50g cukru, dokładnie ubić, dodać mąkę i nieco świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodać masę z czekolady i masła, wymieszać.

Pokruszone maliny wymieszać ze startą mleczną czekoladą.

Połowę masy przelać do kokilek, dodać na środku 1-2 łyżki malin i mlecznej czekolady, następnie na wierzch wylać resztę masy.

Umieścić kokilki na środkowym poziomie w piekarniku i piec przez 12 minut w 200ºC.

Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Wyłożyć na talerz i polać ciepłym karmelem.
Posypać po wierzchu cukrem pudrem i kakao.

Przyozdobić liściem mięty.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...