baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na tagine z giczy jagnięcej

3 porcje
Czas gotowania: 90-105 minut

Składniki
3 gicze jagnięce
4 cebule
1 łyżka papryki słodkiej
1 laska cynamonu
1 ząbek czosnku
1 mały pęczek świeżego tymianku
9-12 miękkich suszonych moreli
12 pomidorów koktajlowych

Do przybrania: miseczka cukinii
2-3 cukinie
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Mały pęczek świeżego tymianku

Przygotowanie
Umieścić tagine na dużym ogniu, skropić oliwą z oliwek.

Gicze jagnięce umieścić w misce i doprawić, nacierając solą, pieprzem i papryką, następnie przełożyć do tagine i obsmażyć z każdej strony.

Dodać ząbek czosnku, laski cynamonu i pęczek świeżego tymianku.

Cebule pokroić w ćwiartki i dodać do tagine.

Dodać pomidory koktajlowe i morele, przykryć i gotować na średnim ogniu przez 90-105 minut.

15 minut przed końcem gotowania umieścić kokilkę na dużym ogniu, dodać trochę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną wpierw wzdłuż, a potem w 1cm kostkę cukinię.

Doprawić solą i pieprzem, dodać pęczek świeżego tymianku, przykryć i gotować na małym ogniu przez 7- 8 minut.

Cukinię podawać wraz z sokiem oraz tagine z giczy jagnięcej.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...