baner cook&love wejście do sklepu

Sok ze szpinaku

Szpinak jest bogatym źródłem wapnia, żelaza i kwasu foliowego, dlatego też pomaga osobom cierpiącym na anemię. Zawiera również dużo witaminy C, poprawia kondycję skóry i zmniejsza objawy starzenia się. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy A szpinak może mieć korzystne działanie w leczeniu różnych dolegliwości, np. zaburzeń widzenia.

Porada:
Szpinak jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, przyspieszającym trawienie, jak również budujących mięśnie protein, fosforu,, będącego źródłem energii, oraz miedzi, cynku i witaminy E, które mają właściwości przeciwutleniające. Co więcej, szpinak jest również świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych, jak również przyjaznej sercu niacyny i selenu.

Ocena przepisu

  • (2.6 /5)
  • (5 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...