baner cook&love wejście do sklepu

Świąteczne „siekane ciasteczka” z migdałami

świąteczne ciastka cynamon imbir

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a z nimi całe mnóstwo świątecznych pyszności. Mmm, wyjątkowe smaki i aromaty, które zwłaszcza w tym okresie nabierają mocy. W powietrzu czuć goździki, kardamon, cynamon, zapach świątecznego drzewka…Uwielbiam!

Jestem łasuchem, dlatego na wigilijnym stole oprócz dań rybnych, pierogów z kapustą i grzybami, barszczu z uszkami, muszą pojawić się słodkości. Moim nr 1 jest kutia, z pęczakiem i całą „feerią smaków” – suszonych owoców, orzechów, migdałów i sokiem z pomarańczy. Spora bomba energetyczna, ale za to jaka zdrowa! Jem bez skrupułów;)

Znalazłam również doskonały przepis na wyśmienite „siekane ciasteczka”. Ich wykonanie jest bardzo proste. Zachwyciły mnie cudownym migdałowym posmakiem, przypominającym nieco…marcepan. Do tego pieczone jabłka, żurawina, pomarańcza, nasionka wanilii, cynamon i imbir. Jestem w niebie!

ciastka kruche z olejem kokosowym

Do wypieku tych słodkości nie potrzebujesz ani jajek, ani mąki, ani masła, ani cukru. Na pierwszy rzut oka, migdałowe ciasteczka przypominają tradycyjne tarlaterki. Jednak ze względu na wykorzystane w nich surowce stają się bardzo zdrowym deserem.

Wpływają na to przyprawy. Mocno zaznaczona w smaku obecność sproszkowanego imbiru, przełamuje naturalną słodycz rodzynek, żurawiny i jabłek.

składniki ciasteczka migdałowe
Imbir warto uwzględnić w wielu świątecznych przepisach, gdyż przyprawa posiada właściwości rozgrzewające (powinien być stosowany jesienią i zimą). Pobudza apetyt, a jednocześnie ułatwia trawienie i krążenie. Bardzo korzystnie wpływa na żołądek i płuca.

Jabłka to źródło kwasów organicznych, pobudzających pracę przewodu pokarmowego. Garbniki jabłek dezynfekują go, natomiast pektyny są sprzymierzeńcem w walce z miażdżycą, neutralizują toksyny, obniżają poziom cholesterolu we krwi, pobudzają wydzielanie kwasu moczowego przez nerki. Poza tym pektyny jabłkowe dobrze wiążą substancje radioaktywne (dostające się do organizmu np. z wdychanym powietrzem, spożywanym pokarmem) tj. stront, kadm, ołów. Jabłka wspierają działanie wątroby.
W świątecznym jadłospisie nie może ich zabraknąć. Ważna uwaga: nadgniłe jabłka należy wyrzucać, ich długotrwałe przechowywanie sprawia, że infekowane są przez grzyby (powstaje wówczas kancerogenny związek: patulina).

Migdały to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, magnezu, miedzi, a przede wszystkim tokoferoli (witamina E). Ta unikalna kompozycja korzystnie wpływa na nasz organizm zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy, sprzyja również utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, zapobiega tyciu.
Witamina E zalicza się do najsilniejszych antyoksydantów. Zwana jest witaminą młodości i płodności. Aktywnie zwalczając wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia. W migdałach znajduje się dość dużo roślinnego białka. Wysoka zawartość argininy – aminokwasu, wchodzącego w skład karnityny, poprawia wydolność mięśni.
Migdały chronią przed cukrzycą. Zawartość kwasów tłuszczowych oraz błonnika może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi (obniżenie wchłaniania glukozy w jelitach).

ciasteczka migdałowe

Migdałowe „siekane ciasteczka” (proporcje na 12 szt.):

1) Migdałowy spód:

– 400g mielonych migdałów,
– 6 łyżek masła kokosowego (organicznego)
– ok. 30-40 ml wody,
– ok. 200g daktyli (bez pestek).

2) Jabłkowe nadzienie:

– 2 jabłka (200g),
– laska wanilii
– 100g rodzynek,
– 100g rodzynek Jumbo albo sułtańskich,
– 100g suszonej żurawiny,
– świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy,
– 1 łyżka masła kokosowego (organicznego),
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1 łyżeczka mielonego imbiru.

Zacznij od nadzienia. Pokrój w niewielką kostkę jabłka (nie obieraj ze skórki) i wsyp je do rondelka. Dodaj pozostałe składniki: rodzynki, żurawinę, cynamon, imbir oraz nasionka wanilii. Całość zalej sokiem z pomarańczy, dorzuć łyżkę masła kokosowego. Składniki duś na małym ogniu przez ok. 30 min. Wszystkie składniki nadzienia delikatnie się połączą i zmiękną.

Spód wykonasz błyskawicznie. Wsyp do miksera (robota kuchennego) starte migdały, dodaj miękkie daktyle (można je przez kilka minut potrzymać w ciepłej wodzie), masło kokosowe i wodę. Wszystkie składniki zmiksuj. Do momentu aż powstanie jednolite, zwarte ciasto. Przenieś je na stolnicę przesypaną mąką i rozwałkuj. Wycinaj okrągłe kółka w cieście (np. kubkiem o większej średnicy).

Wylepiaj kółkami blaszkę na muffiny (posmarowaną masłem kokosowym).

Migdałowe spody podpiecz przez 8 minut w rozgrzanym do 180C piekarniku. Wyjmij z pieca, po czym wypełnij formy jabłkowo-bakaliowym nadzieniem, ozdabiając wierzch ciastek wyciętymi z ciasta: serduszkami, gwiazdkami i co tam jeszcze wyobraźnia podsunie:))) Piecz przez kolejne 8 minut. Po tym czasie ciastka będą idealne.

tartinki migdałowe

Spójrzcie na nie! Aż się proszą, by zajadać do ostatniego okruszka:)

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz