Naturalny sok należy pić przed posiłkiem.
Organizm może wchłonąć wszystkie składniki odżywcze zawarte w soku, gdy żołądek jest pusty. Rano najpierw wypić szklankę wody, a następnie szklankę soku. Wodę i sok należy wypić 30 minut przed obiadem lub kolacją, a jeżeli jest to niemożliwe, wówczas 2 – 3 godziny po posiłku.
Pić jak najwcześniej jest to możliwe
Warzywa są źródłem witaminy C i karotenu, które mogą ulec zniszczeniu podczas kontaktu z powietrzem. Sok lepiej wypić od razu po jego przygotowaniu niż go przechowywać. Jeżeli jednak sok musi być przechowywany, wówczas należy przelać go do słoika z wieczkiem i przechowywać w lodówce.
Im zimniej, tym lepiej.
Zimniejszy sok warzywny ma mniej gorzki. Dlatego najlepiej go pić, gdy jest zimny.
Łączenie z sokiem owocowym
Niektórzy mogą mieć problem z wypiciem bardzo gorzkiego soku warzywnego. Wymieszanie soku z naturalnym sokiem z jabłek lub sokiem z cytryny może pomóc zamaskować gorzki smak.
Nie dodawać cukru.
Nie wolno dodawać białego cukru do soku warzywnego. Najlepiej dodać miodu lub cukru brązowego.
Brak komentarzy.