baner cook&love wejście do sklepu

Wiosenno-letni przysmak z botwiny. Tarta, która Cię zaskoczy!

botwinkaPoszukując inspiracji na ciekawe danie z sezonowych warzyw, (które znalazłam w ogródku u Mamy:) ), natrafiłam na fantastyczny przepis z wykorzystaniem botwiny (z rewelacyjnego! bloga greenkitchenstories.com) .

Zachęcam do „zmierzenia się” z tym jakże dziwnym, ale jednocześnie wyjątkowo zrównoważonym połączeniem smaków przeplatających się sprytnie w tym daniu.

Pełnoziarnista tarta z młodych buraczków

Z dodatkiem liści botwiny, koziego sera i orzechów włoskich skropionych miodem i garnirowana świeżymi liśćmi mięty to radosna, tętniąca energią, kolorem potrawa, która już na dobre zagości w moim letnim repertuarze dań wyjątkowych!

Co tu dużo mówić – tarta jest pysznie sycąca – o dużej gęstości odżywczej, lekkostrawna! Wszystkim miłośnikom botwiny polecam – spróbujcie!

botwinka

Jak przygotować tartę z burakami?

Potrzebne będą składniki do wykonania kruchego spodu tarty:
– 3/4 kubka zmielonych płatków owsianych (albo mąki owsianej),
– 1/3 kubka mąki ryżowej,
– 1/3 mąki migdałowej,
(jeśli nie macie dostępu do tych rodzajów mąki – użyjcie mąki żytniej, orkiszowej lub jakiejkolwiek innej pełnoziarnistej – ok. 200-250g),
– 2 łyżki siemienia lnianego,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 75 g zimnego masła (albo 5 łyżek oleju kokosowego) – pokrojonego na mniejsze kawałki,
– 4 łyżki bardzo zimnej wody (można dodać kostkę lodu)

kruchy spód

Jak wykonać spód tarty?

Połącz mąkę, nasiona, sól z masłem – ja zwykle robię to w robocie kuchennym, ale można wszystko bardzo szybko posiekać i połączyć w kulę – dla ustalenia prawidłowej konsystencji dodaję odpowiednią ilość wody. W mikserze powstaje zwarte ciasto o elastycznej strukturze, które należy schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.

wykonanie kruchego spodu

Schłodzone ciasto rozwałkuj do grubości ok. 5 mm (najlepiej włożyć ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia – nie będzie trzeba dokładać dodatkowej mąki, ciasto nie klei się do wałka). Przełóż je na formę do tarty, usuwając nadmiary wychodzące poza ścianki naczynia. Na końcu ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika – piecz ok. 10 minut.

tarta

Pyszne nadzienie do tarty

Do niego użyjesz:

– 2-3 średnie buraczki
– 2 duże pęczki liści botwiny (lub szpinaku)
– 1 czerwona cebulka,
– 3 ząbki czosnku (drobno siekanego),
– 1 gałązka świeżego tymianku (może być też ok. 0,5 łyżeczki suszonego),
– 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (albo soku z cytryny),
– 3 duże jaja,
– 1/2 kubka mleka,
– 100 g sera koziego (chevre)
– kilkanaście listków świeżej mięty,
– 10 orzechów włoskich (lekko pokruszonych),
– sól i pieprz do smaku,
– do dekoracji: jogurt naturalny albo dobrej jakości miód (ok. 2 łyżki).
botwina
Teraz mając już wszystko przygotowane, dokładnie umyj liście botwiny i młode buraczki, które należy zetrzeć na tarce na średnich oczkach.

Liście posiekaj. Pokrój w kostkę cebulę, usmaż ją na rozgrzanej oliwie, a kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek, tymianek i liście botwiny (albo szpinak). Wszystko podlej octem jabłkowym (sokiem z cytryny), dopraw solą i pieprzem. Kiedy liście zmniejszą swoją objętość, zdejmij z ognia patelnię i ostudź jej zawartość.

W miseczce połącz roztrzepane jajka z mlekiem, wsyp pokruszony ser kozi oraz dodaj zblanszowane wcześniej warzywa, posiekane liście mięty i wszystko razem wymieszaj.

tarta z botwiną
Na upieczonym w międzyczasie spodzie tarty ułóż starte buraczki (układaj je po obwodzie ciasta), a jajeczno-serowo-„liściową” mieszankę wylej w centralnym punkcie ciasta. Płyn, równomiernie, ale stopniowo rozprzestrzeni się po całym naczyniu:) Posyp zawartość tarty pokruszonymi orzechami. Całość umieść w piekarniku (180 stopni C) na 30-35 minut.

Po upieczeniu serwuj z jogurtem lub delikatnie skrop miodem.

tarta z buraczkami
Przyjemnej degustacji! 🙂

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz