baner cook&love wejście do sklepu

10 nietypowych dodatków do kawy

10 dodatków do kawy

Znudziła Ci się mała czarna czy standardową kawa z dodatkiem mleka i cukru? Poznaj 10 dodatków, które świetnie komponują się ze smakiem kawy i zainspirują Cię do tworzenia swoich własnych kawowych kombinacji.

1. Owoce – nie od dziś wiadomo, że smak większości owoców idealnie pasuje do smaku kawy. Nie bez powodu producenci kawowych czekolad i batonów, nadziewają swoje wyroby owocowymi wsadami. Najlepiej sprawdzą się tu słodkie owoce bez nuty kwasku czy goryczy, typu dojrzały banan czy mango. Spróbuj zmiksować lub pokroić owoc i połącz go z kawą w towarzystwie półtłustego mleka lub śmietanki oraz cukru.

2. Orzechy – te niedoceniane cuda natury świetnie skomponują się z kawą. Im bardziej zmielone, tym bardziej „nasycą” kawę swoim aromatem. Warto jednak przed zmieleniem obrać je ze skórki, gdyż może ona nadać napojowi zbyt gorzkiego smaku.

3. Kakao – choć jest to jeden z najczęściej dodawanych składników do kawy zaraz po mleku/śmietance i cukrze, to zasługuje on na uwagę, bo to połączenie może zachwycić. Wystarczy dodać 2 łyżeczki kakao i tyle samo cukru zalanego mlekiem do kubka z małą czarną i gotowe!

4. Czekolada – choć na pozór może się wydawać, że kawa z dodatkiem czekolady niewiele będzie różniła się w smaku od kawy z dodatkiem kakao, to dla kawowego konesera różnica z pewnością będzie odczuwalna. Czekolada, w przeciwieństwie do kakao, zagęści kawę, co nada jej aksamitnego aromatu i sprawi, że wyda się być bardziej sycąca. Wystarczy rozpuścić w gorącej kawie z mlekiem/śmietanką 2-3 paski mlecznej czekolady i można cieszyć się mieszanką kawy i gorącej czekolady.

5. Lody – kto nie próbował, ma teraz ku temu wspaniałą okazję. Wakacje coraz bliżej, a wraz z nimi czas na lodowe szaleństwo! Rozpuszczenie w kawie z mlekiem/śmietanką i cukrem połowy loda o dowolnym smaku, stworzy pyszny miks a’la shake, którym można cieszyć się zarówno w wersji na zimno, jak i na gorąco.

6. Cynamon – ta aromatyczna przyprawa, najczęściej przywołująca na myśl zapach świątecznych pierników, nada charakteru kawie nie tylko w zimowe popołudnia. Świetnie sprawdzi się również w przypadku mrożonej kawy. Jednak chcąc zapobiec osadzaniu się w kawie grudek cynamonu, warto przed dodaniem go do kubka z kawą, zalać łyżką wrzątku i poczekać, co pozwoli mu się rozpuścić, i poczekać aż wystygnie.

7. Goździki – kolejna „świąteczna” przyprawa w towarzystwie kawy pozwoli nam rozgrzać się z chłodne popołudnia, a w cieplejsze wzbogacić nasz ulubiony napój w oryginalny aromat.

8. Jogurt/kefir/maślanka – miłośnicy kwaśnych smaków na pewno znajdą upodobanie w połączeniu kawy wraz z jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. Warto jednak mieć na uwadze, że ta kombinacja, w przeciwieństwie do poprzednich, lepiej sprawdza się w stosunku: więcej jogurtu/kefiru, maślanki, a mniej kawy.

9. Pieprz – brzmi dziwnie? Dla miłośników ostrych smaków ani trochę! Szczypta pieprzu nada kawie pikantny posmak, co sprawi, że jej smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Chcąc doprawić kawę w ten sposób warto poeksperymentować z różnymi kolorami pieprzu.

10. Sól – połączenie oryginalne, choć nie na tyle na ile mogłoby się wydawać, bo na polskim rynku można kupić już czekoladę z dodatkiem soli. Może więc pora na słoną kawę?

Wszystkie wyżej wymienione dodatki można bez problemu łączyć ze sobą. Słodzona kawa z bitą śmietaną, kawałkami banana i cynamonem? Czemu nie! A może ze śmietankowymi lodami, rozpuszczoną czekoladą i posypką z orzechów?

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz