Ten smaczny, łatwy w wykonaniu przepis na „płaski chleb” przypadnie do gustu każdemu zjadaczowi kanapek w zdrowym wydaniu ;P
Flat Bread w tej wersji jest bezglutenowy, a do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 3 podstawowych składników tj. migdały, jajka, świeże brokuły (lub marchewka). Oczywiście dosmaczamy według uznania solą, pieprzem, kurkumą, oregano – tak jak lubimy.
Chlebek z dodatkiem marchewki jest naturalnie słodki, o przyjemnym, delikatnym posmaku migdałów. Świetnie komponuje się na słodko np. z pastą tahini, naturalnym masłem orzechowym, dżemem, miodem.
Flatbread brokułowy dobrze smakuje z różnego typu pastami: rybnymi, jajecznymi, serowymi, z dodatkiem świeżych warzyw, sałat, kiełków czy awokado.
Jak przygotować płaski chlebek – Flatbread?
a) Flat Bread marchewkowy:
– 2 szklanki tartej marchwi,
– szklanka świeżomielonych migdałów,
– 3 jaja
b) Flat Bread brokułowy
– szklanka mielonych różyczek brokuła (mielimy do konsystencji ryżu w malakserze),
– szklanka świeżo mielonych migdałów,
– 3 jaja
Mielone migdały („mączkę”) mieszamy z posiekanymi warzywami (brokułami lub tartą marchewką), dodajemy jaja, a następnie wszystko łączymy ze sobą w gęstą „chlebowatą” masę.
Wykładamy ją płasko na blachę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu, kroimy na równe kromki.
Ciekawe czy i Wam posmakują kanapki z migdałowych chlebków?
P.S. Flatbrad jest świetny również w wersji z burakiem (zamiast marchwi czy brokuła).
a można migdały zamienić na słonecznik?
Oczywiście, że można:))) Smacznego:)
Byłam początkowo sceptycznie nastawiona do takich produktów ale jak tylko spróbowałam, to od tamtej pory nie jem innego pieczywa.
Aniu, kopę lat, miło Cię widziec chociaż wirtualnie 😉 Gratuluję bloga. Fajne przepisy. Zainspirowalas mnie tym chlebkiem. Niedługo zrobie 🙂 Mam nadzieję, ze mojej Zosi zasmakuje. Pozdrawiam serdecznie!