baner cook&love wejście do sklepu

Bezglutenowy, warzywny FlatBread

flat bread marchwiowyTen smaczny, łatwy w wykonaniu przepis na „płaski chleb” przypadnie do gustu każdemu zjadaczowi kanapek w zdrowym wydaniu ;P

Flat Bread w tej wersji jest bezglutenowy, a do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 3 podstawowych składników tj. migdały, jajka, świeże brokuły (lub marchewka). Oczywiście dosmaczamy według uznania solą, pieprzem, kurkumą, oregano – tak jak lubimy.

chleb bez mąki z marchewką

Chlebek z dodatkiem marchewki jest naturalnie słodki, o przyjemnym, delikatnym posmaku migdałów. Świetnie komponuje się na słodko np. z pastą tahini, naturalnym masłem orzechowym, dżemem, miodem.

sandwich brokułowy

Flatbread brokułowy dobrze smakuje z różnego typu pastami: rybnymi, jajecznymi, serowymi, z dodatkiem świeżych warzyw, sałat, kiełków czy awokado.

Jak przygotować płaski chlebek – Flatbread?

a) Flat Bread marchewkowy:

– 2 szklanki tartej marchwi,
– szklanka świeżomielonych migdałów,
– 3 jaja

b) Flat Bread brokułowy

– szklanka mielonych różyczek brokuła (mielimy do konsystencji ryżu w malakserze),
– szklanka świeżo mielonych migdałów,
– 3 jaja

mielone brokuły

Mielone migdały („mączkę”) mieszamy z posiekanymi warzywami (brokułami lub tartą marchewką), dodajemy jaja, a następnie wszystko łączymy ze sobą w gęstą „chlebowatą” masę.

chlebek brokułowy

Wykładamy ją płasko na blachę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20-25 minut.

flat bread

Po upieczeniu, kroimy na równe kromki.

Ciekawe czy i Wam posmakują kanapki z migdałowych chlebków?

P.S. Flatbrad jest świetny również w wersji z burakiem (zamiast marchwi czy brokuła).

cook&love wejdź do sklepu

4 komentarze o Bezglutenowy, warzywny FlatBread

  1. Ania 8 września 2016 at 12:56 #

    a można migdały zamienić na słonecznik?

    • Anna Werelich 15 września 2016 at 17:07 #

      Oczywiście, że można:))) Smacznego:)

  2. Jola 29 lipca 2017 at 15:55 #

    Byłam początkowo sceptycznie nastawiona do takich produktów ale jak tylko spróbowałam, to od tamtej pory nie jem innego pieczywa.

  3. Ania 14 lutego 2018 at 13:22 #

    Aniu, kopę lat, miło Cię widziec chociaż wirtualnie 😉 Gratuluję bloga. Fajne przepisy. Zainspirowalas mnie tym chlebkiem. Niedługo zrobie 🙂 Mam nadzieję, ze mojej Zosi zasmakuje. Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz