baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia francuska




Kuchnia francuska przepisy kulinarne

kuchnia francuska

Kuchnia francuska znana jest na całym świecie. Ta wspaniała tradycja kulinarna to niezwykłe przepisy na dania zachwycające swą wytwornością i bogactwem. Sam Paryż może oczarować rewelacyjnymi przysmakami, które w miejskich restauracjach i barach stanowią podstawową ofertę w menu. Jakie przepisy podbiły serca paryskich kucharzy? Jakich specjałów kuchni francuskiej koniecznie trzeba spróbować podczas wizyty w Paryżu? Słynne rogaliki to podstawa. To one sprawiły, że kuchnia francuska podbiła serca miłośników słodkości na całym świecie. Błędne jest jednak przekonanie, że Paryż i jego specjały to tylko pieczywo. Paryskie ciasto francuskie jest wprawdzie obecne niemal na każdym kroku, jednak i wspaniałych dań inspirowanych innymi tradycjami kulinarnymi tu nie brakuje. W Dzielnicy Łacińskiej, znanej z silnych wpływów kultury arabskiej, popularny jest kuskus. Danie to znane jest w dwóch formach. Przepisy znane na terenie Dzielnicy Łacińskiej zazwyczaj zalecają sporządzenie kremowej masy zbożowej, która podawana jest z sosami. Druga wersja na paryski kuskus to kuskus na sypko, który podawany jest jako dodatek do innych potraw. Paryż może się pochwalić wyjątkową zupą, z którą wielu osobom kojarzy się kuchnia francuska. Tu zupa cebulowa, którą zapieka się wraz z warstwą żółtego sera. To gorące, pożywne danie jest jednym z najbardziej znanych paryskich przysmaków, a możliwość delektowania się taka zupą w prawdziwej paryskiej restauracji jest wielką gratką dla wielu miłośników dobrej kuchni.

Przyprawy w kuchni francuskiej

Jest znana głównie z serów oraz win, jednak równie ważną rolę odgrywają w niej przyprawy. To dzięki nim poszczególne posiłki mogą stać się wspaniałymi dziełami sztuki kulinarnej i podbijać serca smakoszy na całym świecie. Z jakich przypraw najchętniej korzysta kuchnia francuska?
W kuchni francuskiej korzysta się z wielu różnorodnych przypraw. Ważne miejsce zajmują tu zarówno rodzime przyprawy, jak i te sprowadzane z egzotycznych zakątków świata. Popularnym rozwiązaniem w kuchni francuskiej jest mieszanka przypraw, w której skład wchodzi pietruszka, szczypiorek oraz estragon. Chętnie sięga się tu po pieprz, zarówno ten biały, jak i czarny. Z innych przypraw, które są często stosowane przez Francuzów, wymienić należy imbir, goździki oraz gałkę muszkatołową. Często stosowana jest też mieszanka przypraw, znana jako curry. Z rodzimych przypraw w kuchni francuskiej bardzo często pojawia się tymianek oraz aromatyczny estragon. Macierzanka, majeranek, bazylia, cząber oraz szałwia – to kolejna grupa przypraw, bez których trudno wyobrazić sobie kuchnię francuską. W południowych rejonach Francji można się dodatkowo spotkać z takimi przyprawami, jak kwiaty lawendy oraz z mieszanką ziołową znaną na całym świecie jako zioła prowansalskie.
Wśród ciekawszych przypraw, z którymi można się spotkać w kuchni francuskiej, wyróżnia się szafran oraz anyż. Ważnym dodatkiem do wielu potraw są tu również octy: winne lub owocowe. Ważną przyprawą w wielu potrawach staje się wino, które wchodzi w skład wielu francuskich zup.

Kuchnia francuska, jako król przystawek

Zachodnia część Europy przyczyniła się najbardziej do zmian, mających miejsce w krajach wschodniej i centralnej Europy. Jednym z krajów, który przyczynił się w dużym stopniu do tych zmian jest Francja. Kuchnia francuska jest najczęściej kojarzona ze spożywaniem ślimaków, żab, bagietek i sera. Obecnie potrawy tego kraju są oparte na zdrowych, wartościowych w składniki odżywcze i witaminy, krótko przyrządzanych posiłkach. W tym kraju spożywa się, podobnie jak w Polsce, trzy posiłki dziennie. Na śniadanie składa się typowe dla Francji pieczywo w postaci bagietki lub chrupkich rogalików tzw. croissantów. Obiady są bardzo obfite, złożone z kilku dań, począwszy od przystawek, poprzez danie główne, kończąc na deserach. Wśród potraw kuchni francuskiej rzadko podawane są zupy, odmiennie do standardów polskich. Gastronomiczna stolica Europy, jak nazywany jest Paryż, stanowi jedno z największych centrali wykwintnych restauracji. Są one jednak coraz częściej wypierane przez lokale Fast foods i kuchnię orientalną, która ostatnimi czasy zyskuje wielką przewagę nad tradycyjnymi dla krajów posiłkami.