baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia meksykańska




Jest kolorowa, zdrowa i smaczna, a niektóre z jej specjałów znane są obecnie na całym świecie. Różnorodna kuchnia meksykańska może zaskoczyć bogactwem niezwykłych dań, w których podstawową rolę odgrywają dość proste, tradycyjne składniki: papryka, pomidory, fasola, kukurydza oraz owoce: dynia i awokado. W wielu daniach te proste i znane w Meksyku składniki łączą się ze sobą, tworząc w efekcie wyjątkowe specjały.
Z kukurydzy Meksykanie sporządzają cienkie placki. Są one obecnie doskonale znane na całym świecie jako tortillas. To one stanowią jeden z symboli diety meksykańskiej. Faszerowane mięsem i warzywami zmieniają się w danie znane już jako tamale. W poszczególnych regionach Meksyku takie tamale różni się zarówno farszem, jak i sposobem podawania.
Kuchnia meksykańska chętnie sięga również po fasolę. Jest ona powszechnym dodatkiem do wielu dań głównych. W niektórych regionach odsmażana fasola jest też podawana na śniadanie lub kolację.
Oprócz kukurydzy i fasoli w diecie mieszkańców Meksyku ważną rolę odgrywają pikantne przyprawy. Wśród nich najważniejsze są ostre papryczki chile, dzięki którym specjały kuchni meksykańskiej zyskują swój charakterystyczny posmak. W zależności od wykorzystanego gatunku papryki oraz sposobu jej suszenia można sporządzić danie o łagodnym smaku, jak i naprawdę ostre specjały. Kuchnia meksykańska mimo swej prostoty zyskała uznanie na całym świecie, a najlepszym dowodem na jej popularność jest coraz większa liczba restauracji meksykańskich, otwieranych na całym świecie.