Kuchnia meksykańska
Jest kolorowa, zdrowa i smaczna, a niektóre z jej specjałów znane są obecnie na całym świecie. Różnorodna kuchnia meksykańska może zaskoczyć bogactwem niezwykłych dań, w których podstawową rolę odgrywają dość proste, tradycyjne składniki: papryka, pomidory, fasola, kukurydza oraz owoce: dynia i awokado. W wielu daniach te proste i znane w Meksyku składniki łączą się ze sobą, tworząc w efekcie wyjątkowe specjały.
Z kukurydzy Meksykanie sporządzają cienkie placki. Są one obecnie doskonale znane na całym świecie jako tortillas. To one stanowią jeden z symboli diety meksykańskiej. Faszerowane mięsem i warzywami zmieniają się w danie znane już jako tamale. W poszczególnych regionach Meksyku takie tamale różni się zarówno farszem, jak i sposobem podawania.
Kuchnia meksykańska chętnie sięga również po fasolę. Jest ona powszechnym dodatkiem do wielu dań głównych. W niektórych regionach odsmażana fasola jest też podawana na śniadanie lub kolację.
Oprócz kukurydzy i fasoli w diecie mieszkańców Meksyku ważną rolę odgrywają pikantne przyprawy. Wśród nich najważniejsze są ostre papryczki chile, dzięki którym specjały kuchni meksykańskiej zyskują swój charakterystyczny posmak. W zależności od wykorzystanego gatunku papryki oraz sposobu jej suszenia można sporządzić danie o łagodnym smaku, jak i naprawdę ostre specjały. Kuchnia meksykańska mimo swej prostoty zyskała uznanie na całym świecie, a najlepszym dowodem na jej popularność jest coraz większa liczba restauracji meksykańskich, otwieranych na całym świecie.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze