baner cook&love wejście do sklepu

Historia powstania chleba

Historia wypiekania chleba sięga epoki kamienia. Wtedy to mieszano grubą śrutę z wodą, ugniatano z niej placki i kładziono na gorące kamienie, które przerywano popiołem. Placki takie po dziś dzień spożywane są w Azji i Afryce. Robi się je z kukurydzy, jęczmienia, prosa i gryki. W Indiach pieczone są placki z prosa lub pszenne. W Ameryce Łacińskiej jada się placki zrobione z kukurydzy, a w Brazylii z mąki bulw manioku. W 2600r pne Egipcjanie poraz pierwszy rozpulchnili placki poprzez fermentacje. Używali oni zakwasu lub drożdży winiarskich, aby upieczony chleb miał miękką konsystencję. W Egipcie znanych było 50 rodzajów pieczywa rozbitego kształtu a także z różnymi dodatkami takimi jak sezam, mak lub kamfora. Egipcjanom zawdzięczamy także piece piekarskie. Chleb był też głównym pożywieniem żydów. Chleb w dawnych czasach otoczony był czcią. Nie karmiono nim zwierząt, a kiedy kawałek chleba spadł na ziemie był on podnoszony i czyszczony. Nawet samo krojenie bohenka było czynem nagannym. Kiedy jeszcze ludzkość nie znała młynów mąkę mielono na żarnach, a chleb był koloru czarnego. Spowodowane to było przez przemiał ziarna wraz z otrębami. Chleb zawiera dużo składników odżywczych takich jak proteiny, ryboflawiny, tiaminy, niacyny, żelazo i wapno. Jednak nie jest on pokarmem pełnowartościowym, ale posiada duże znaczenie w naszym odżywianiu. Aby powstał chleb potrzebna jest mąka, woda, sól, drożdże lub zaczyn piekarski. Z tych składników powstaje ciasto, które musi wyrosnąć następnie jest ono formowane w bochenki i wykładane do pieca. W Rzymie znajduje się największe na świecie muzeum pieczywa założone przez A. Lamordo, gdzie można obejrzeć różnego rodzaju pieczywa z całego świata, a także ze wszystkich epok. W Paryżu działa żywe muzeum piekarnicze, w którym możemy kupić pieczywo sporządzane wg starodawnych receptur np chleb faraonów, bułkę papieską lub bułeczki jadane przez Marię Teresę.

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz