Historia wypiekania chleba sięga epoki kamienia. Wtedy to mieszano grubą śrutę z wodą, ugniatano z niej placki i kładziono na gorące kamienie, które przerywano popiołem. Placki takie po dziś dzień spożywane są w Azji i Afryce. Robi się je z kukurydzy, jęczmienia, prosa i gryki. W Indiach pieczone są placki z prosa lub pszenne. W Ameryce Łacińskiej jada się placki zrobione z kukurydzy, a w Brazylii z mąki bulw manioku. W 2600r pne Egipcjanie poraz pierwszy rozpulchnili placki poprzez fermentacje. Używali oni zakwasu lub drożdży winiarskich, aby upieczony chleb miał miękką konsystencję. W Egipcie znanych było 50 rodzajów pieczywa rozbitego kształtu a także z różnymi dodatkami takimi jak sezam, mak lub kamfora. Egipcjanom zawdzięczamy także piece piekarskie. Chleb był też głównym pożywieniem żydów. Chleb w dawnych czasach otoczony był czcią. Nie karmiono nim zwierząt, a kiedy kawałek chleba spadł na ziemie był on podnoszony i czyszczony. Nawet samo krojenie bohenka było czynem nagannym. Kiedy jeszcze ludzkość nie znała młynów mąkę mielono na żarnach, a chleb był koloru czarnego. Spowodowane to było przez przemiał ziarna wraz z otrębami. Chleb zawiera dużo składników odżywczych takich jak proteiny, ryboflawiny, tiaminy, niacyny, żelazo i wapno. Jednak nie jest on pokarmem pełnowartościowym, ale posiada duże znaczenie w naszym odżywianiu. Aby powstał chleb potrzebna jest mąka, woda, sól, drożdże lub zaczyn piekarski. Z tych składników powstaje ciasto, które musi wyrosnąć następnie jest ono formowane w bochenki i wykładane do pieca. W Rzymie znajduje się największe na świecie muzeum pieczywa założone przez A. Lamordo, gdzie można obejrzeć różnego rodzaju pieczywa z całego świata, a także ze wszystkich epok. W Paryżu działa żywe muzeum piekarnicze, w którym możemy kupić pieczywo sporządzane wg starodawnych receptur np chleb faraonów, bułkę papieską lub bułeczki jadane przez Marię Teresę.
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Brak komentarzy.