arbuz
Arbuz w 90 procentach składa się z wody. Ma niewiele kalorii i nie tuczy, co jest jego ogromną zaletą. Zawiera błonnik, potas, witaminy A, B6 i B7 (biotyna), C, oraz likopen, który chroni przed miażdżycą i chorobami serca, a także rakiem oraz zapaleniem kości. Likopen znajduje się także w pomidorach. Arbuz znany był już w starożytnym Egipcie, wizerunek tego owocu pojawiał się na malowidłach naściennych. Arbuzy pochodzą z Afryki, znane są też w Chinach i Indiach. W Polsce popularny jest arbuz z czerwonym miąższem, jednak można spotkać arbuzy z ananasem białym, żółtym i pomarańczowym. Arbuz jest owocem lubianym i chętnie kupowanym. Nie jest drogi, więc warto zdecydować się na sprawienie sobie chwili przyjemności.
Arbuzy zalecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie, ponieważ mają w sobie cytrulinę która w organizmie przekształca się w argininę – aminokwas niezbędny dla zdrowia układu krążenia. Kiedyś o arbuzach mówiono kawony, obecnie to słowo odeszło do historii i niewiele osób je zna, a jeszcze mniej kojarzy z arbuzem. Słowo arbuz ma turecki rodowód, ale do Polski przywędrowało przez Ukrainę. Arbuz trafił do Europy dopiero w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu. Warto o tym wiedzieć – zakon krzyżacki zrobił coś dobrego dla Europejczyków.
Z tego popularnego owocu przyrządza się chłodnik arbuzowy, sałatki arbuzowe, sorbety arbuzowe, można dodawać go do mięs. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, to polecany jest arbuz z dodatkiem chili. Dobrze gasi pragnienie włoska granita, rodzaj deseru, przygotowana z arbuza.
Arbuz jest również dodatkiem do nawilżających kremów i maseczek, a jego zapach działa odstresowująco i aromaterapeutycznie. Popularne są mleczka, szampony i żele pod prysznic z dodatkiem arbuza. Zdarzają się także szampony i odżywki do włosów z dodatkiem tego owocu.
W lecie arbuz ma niskie ceny i to jest dodatkową zachętą do kupowania tego smacznego, słodkiego i orzeźwiającego owocu. Na samą myśl o arbuzie, jego zapachu, smaku i orzeźwieniu, które ten owoc daje, ślinka cieknie.
Arbuz przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze