baner cook&love wejście do sklepu

arbuz




Arbuz w 90 procentach składa się z wody. Ma niewiele kalorii i nie tuczy, co jest jego ogromną zaletą. Zawiera błonnik, potas, witaminy A, B6 i B7 (biotyna), C, oraz likopen, który chroni przed miażdżycą i chorobami serca, a także rakiem oraz zapaleniem kości. Likopen znajduje się także w pomidorach. Arbuz znany był już w starożytnym Egipcie, wizerunek tego owocu pojawiał się na malowidłach naściennych. Arbuzy pochodzą z Afryki, znane są też w Chinach i Indiach. W Polsce popularny jest arbuz z czerwonym miąższem, jednak można spotkać arbuzy z ananasem białym, żółtym i pomarańczowym. Arbuz jest owocem lubianym i chętnie kupowanym. Nie jest drogi, więc warto zdecydować się na sprawienie sobie chwili przyjemności.

Arbuzy zalecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie, ponieważ mają w sobie cytrulinę która w organizmie przekształca się w argininę – aminokwas niezbędny dla zdrowia układu krążenia. Kiedyś o arbuzach mówiono kawony, obecnie to słowo odeszło do historii i niewiele osób je zna, a jeszcze mniej kojarzy z arbuzem. Słowo arbuz ma turecki rodowód, ale do Polski przywędrowało przez Ukrainę. Arbuz trafił do Europy dopiero w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu. Warto o tym wiedzieć – zakon krzyżacki zrobił coś dobrego dla Europejczyków.

Z tego popularnego owocu przyrządza się chłodnik arbuzowy, sałatki arbuzowe, sorbety arbuzowe, można dodawać go do mięs. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, to polecany jest arbuz z dodatkiem chili. Dobrze gasi pragnienie włoska granita, rodzaj deseru, przygotowana z arbuza.

Arbuz jest również dodatkiem do nawilżających kremów i maseczek, a jego zapach działa odstresowująco i aromaterapeutycznie. Popularne są mleczka, szampony i żele pod prysznic z dodatkiem arbuza. Zdarzają się także szampony i odżywki do włosów z dodatkiem tego owocu.

W lecie arbuz ma niskie ceny i to jest dodatkową zachętą do kupowania tego smacznego, słodkiego i orzeźwiającego owocu. Na samą myśl o arbuzie, jego zapachu, smaku i orzeźwieniu, które ten owoc daje, ślinka cieknie.

Arbuz przepisy kulinarne: