baner cook&love wejście do sklepu

banan

  • Porcje : 1
  • Porcje: 1



Te smaczne i pożywne owoce już dawno zajęły ważne miejsce w naszej kuchni, stając się cennym uzupełnieniem zdrowej diety. Wiadomo, że fascynacja tymi owocami zaczęła się już w czasach starożytnych, a ich wyjątkowymi wielbicielami byli Rzymianie. Z uprawami bananów na terenie śródziemnomorskim spotkać można się do dziś. Skąd taka popularność bananów. Są one owocami wyjątkowo smacznymi i pożywnymi, cenione są również ze względu na swe właściwości odżywcze. Wiadomo przecież, że banany są bardzo zdrowe. Znajdują się w nich nie tylko witaminy, ale i cenne dla naszych organizmów składniki mineralne. Banany mogą stać się zatem doskonałym źródłem magnezu oraz fosforu. Udowodniono również, że banany mogą w wyjątkowo korzystny sposób wpływać na ludzki układ nerwowy. Z pewnością warto sięgać po nie możliwie jak najczęściej. Są one szczególnie cennym dodatkiem do diety dla dzieci oraz osób starszych, ich spożywanie zaleca się również osobom cierpiącym na anemię. Bez obaw mogą z ich mocy korzystać i te osoby, którym dokuczają przykre dolegliwości związane z pracą układu pokarmowego. Można je spożywać na surowo, znane są też ciekawe przepisy na desery i sałatki z dodatkiem bananów. Te owoce doskonale sprawdzają się jako przysmaki pieczone, po które wielu z nas tak chętnie sięga zimową porą. Ciekawe przepisy i szerokie możliwości wykorzystania tych owoców w naszej kuchni sprawiają, że banany mogą stać się ulubionym przysmakiem zarówno dla dużych, jak i małych smakoszy.

Banan Przepisy Kulinarne – Pomysły na dania z bananem: