baner cook&love wejście do sklepu

Białe wino

  • Czas gotowania : 90 Min



Jaką zasadą kierować się przy serwowaniu białego wina z potrawą, tak by wszystko idealnie do siebie pasowało? Jak też zrobić wrażenie na gościach? Zapewne powinno się zacząć od wyboru kieliszka, który decyduje o głębi smaku i aromatu wina. Dlatego białe należy podawać w kieliszku o kształcie stożkowym lub jak kto woli określenie – w kieliszku o kształcie tulipana, ze zwężającą się ku górze krawędzią. Przed podaniem gościom należy sprawdzić temperaturę wina, sugerując się tym, że młode wina idealnie smakują gdy są chłodniejsze, a dojrzalsze gdy są cieplejsze. Wino białe głównie podaje się do białego mięsa czyli np. do kurczaka, do dania w sosie kremowym, czy też idealnie komponuje się z rybą. Tutaj uwaga – nie ma potrzeby dodatkowego skrapiania usmażonej ryby cytryną, ponieważ podane do niej białe wino, które ma w swoim składzie zawarte cytrusy, da identyczny efekt a czasem nawet i lepszy. Zdarzają się też wina, które są zbyt ostre w charakterze czyli po prostu mają cierpki smak, i wtedy najlepiej jest podać do potraw z pomidorów czy sałatki. Natomiast wina o dużej kwasowości – na przykład świeże białe wina czy też lekkie owocowe, przebiją się genialnie w smaku z daniami tłustymi czy z potrawami z makaronów. W takim towarzystwie będą zdecydowanie mniej ciężkie. Pamiętając o harmonii łączącej wino z potrawami powinno zwracać się uwagę na składniki zawarte w winie, bowiem w nich jest moc i magia smaków.