Białe wino
Jaką zasadą kierować się przy serwowaniu białego wina z potrawą, tak by wszystko idealnie do siebie pasowało? Jak też zrobić wrażenie na gościach? Zapewne powinno się zacząć od wyboru kieliszka, który decyduje o głębi smaku i aromatu wina. Dlatego białe należy podawać w kieliszku o kształcie stożkowym lub jak kto woli określenie – w kieliszku o kształcie tulipana, ze zwężającą się ku górze krawędzią. Przed podaniem gościom należy sprawdzić temperaturę wina, sugerując się tym, że młode wina idealnie smakują gdy są chłodniejsze, a dojrzalsze gdy są cieplejsze. Wino białe głównie podaje się do białego mięsa czyli np. do kurczaka, do dania w sosie kremowym, czy też idealnie komponuje się z rybą. Tutaj uwaga – nie ma potrzeby dodatkowego skrapiania usmażonej ryby cytryną, ponieważ podane do niej białe wino, które ma w swoim składzie zawarte cytrusy, da identyczny efekt a czasem nawet i lepszy. Zdarzają się też wina, które są zbyt ostre w charakterze czyli po prostu mają cierpki smak, i wtedy najlepiej jest podać do potraw z pomidorów czy sałatki. Natomiast wina o dużej kwasowości – na przykład świeże białe wina czy też lekkie owocowe, przebiją się genialnie w smaku z daniami tłustymi czy z potrawami z makaronów. W takim towarzystwie będą zdecydowanie mniej ciężkie. Pamiętając o harmonii łączącej wino z potrawami powinno zwracać się uwagę na składniki zawarte w winie, bowiem w nich jest moc i magia smaków.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze