Bób
To jedna z najstarszych roślin strączkowych, której uprawą zajął się człowiek. Bób znany i ceniony jest do dziś, a liczne przepisy pozwalają na stworzenie wielu wspaniałych potraw z jego udziałem. Na czym polega jego wyjątkowość? W jaki sposób każdy z nas może wprowadzić bób do swej diety? Oto kilka porad dla tych, którzy marzą o zdrowym odżywianiu się i chcą wprowadzić do swego menu bób.
Popularność bobu nie powinna dziwić. Towarzyszył on człowiekowi już w okresie neolitu, a jego ziarna znaleziono m. in. na terenie osady w Biskupinie. O roślinie tej pisali w swych dziełach i Homer, i Herodot. Już w tak odległych czasach bób był ceniony ze względu na swe wyjątkowe właściwości. Dziś wiadomo, że bób może stać się cennym składnikiem zdrowej diety. Jest nie tylko pożywny, ale i zdrowy. Znajduje się w nim cenne dla naszego zdrowia białko oraz moc witamin. Za szczególnie cenne uznawane są witaminy z grupy B. W kuchni można skorzystać zarówno z gotowanego bobu podawanego jako dodatek do innych potraw, można też dodawać go do dań jednogarnkowych, np. makaronów z warzywami czy też zapiekanek. To, w jaki sposób wykorzystamy tę niezwykłą roślinę w naszej kuchni, zleży tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni.
Bób przepisy kulinarne – Pomysły na potrawy z bobem:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze