baner cook&love wejście do sklepu

Bób




To jedna z najstarszych roślin strączkowych, której uprawą zajął się człowiek. Bób znany i ceniony jest do dziś, a liczne przepisy pozwalają na stworzenie wielu wspaniałych potraw z jego udziałem. Na czym polega jego wyjątkowość? W jaki sposób każdy z nas może wprowadzić bób do swej diety? Oto kilka porad dla tych, którzy marzą o zdrowym odżywianiu się i chcą wprowadzić do swego menu bób.
Popularność bobu nie powinna dziwić. Towarzyszył on człowiekowi już w okresie neolitu, a jego ziarna znaleziono m. in. na terenie osady w Biskupinie. O roślinie tej pisali w swych dziełach i Homer, i Herodot. Już w tak odległych czasach bób był ceniony ze względu na swe wyjątkowe właściwości. Dziś wiadomo, że bób może stać się cennym składnikiem zdrowej diety. Jest nie tylko pożywny, ale i zdrowy. Znajduje się w nim cenne dla naszego zdrowia białko oraz moc witamin. Za szczególnie cenne uznawane są witaminy z grupy B. W kuchni można skorzystać zarówno z gotowanego bobu podawanego jako dodatek do innych potraw, można też dodawać go do dań jednogarnkowych, np. makaronów z warzywami czy też zapiekanek. To, w jaki sposób wykorzystamy tę niezwykłą roślinę w naszej kuchni, zleży tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni.

Bób przepisy kulinarne – Pomysły na potrawy z bobem: