baner cook&love wejście do sklepu

Boczek

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4



Boczek przepisy kulinarne

Boczek to jedna z najbardziej tłustych części wieprzowiny, która póki co na polskich stołach gości bardzo często. Boczek cieszy się ogromną popularnością zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako samodzielnie danie.
Osoby lubiące ten tłusty gatunek mięsa powinny jednak pamiętać, że wskazane jest jego spożywanie z umiarem. Dlaczego? Podobnie jak inne gatunki wieprzowiny także i boczek zawiera wiele tłuszczów nasyconych. W efekcie tego jego częste jedzenie prowadzi do podwyższenia cholesterolu we krwi. Sprzyja temu dodatkowo fakt, że boczek jest jedzony zwykle po usmażeniu. W praktyce oznacza to, że osoby na diecie oraz te, które mają podwyższony cholesterol, powinny dość ostrożnie sięgać po to mięso.
Zasadniczo jednak boczek to mięso, które można przygotować na wiele różnych sposobów. To chyba jego największy atut. Boczek w sosie, w zalewie, smażony itd. to potrawy, które są bardzo lubiane. Drobno pokrojony i podsmażony boczek jest także często wykorzystywany podczas przygotowywania różnych dań gorących. Paradoksalnie podsmażony boczek albo bekon są także lubianymi dodatkami do sałatek. Pieczony boczek z aromatycznymi ziołami może być pysznym obiadem, który z pewnością przypadnie do gustu naszym gościom. Miłośnicy owoców morza mogą z kolei wypróbować krewetki z dodatkiem boczku, to oryginalne i jednocześnie proste w przygotowaniu danie może być podawane z bagietką. Dość często boczek wieprzowy dodawany jest również do zup, zwłaszcza do fasolowej i grochowej. W tym przypadku niewielka ilość boczku dodaje zupie nie tylko smak, ale także aromatu.