baner cook&love wejście do sklepu

Brzoskwinia

  • Porcje : 3-4



Brzoskwinie-pełne słońca i słodyczy, o ciepłym kolorze i zapachu lata. Korzystajmy z nich, póki czas. To nie tylko pyszna przekąska, ale też wartościowa. Zawierają w sobie m. in. luteinę oraz zeaksantynę, przez co dobrze wpływają na kondycję oczu i naszą ostrość widzenia. Nazywane są owocem antystresowym, przez wysoką zawartość niacyny i witamin z grupy B, kojących nerwy. Gdy dodać do tego działanie regulujące pracę układu pokarmowego, oczyszczające oraz odtłuszczające- mamy przed sobą brzoskwinie w pełnej krasie. Możemy je jadać na surowo, lub w ciastach, lecz świetnie smakują także w innych daniach. Doskonale nadają się jako baza do lodów, koktajli i sorbetów. Warto wypróbować brzoskwinię w sałatkach- świetnie komponuje się z rukolą i tartym parmezanem. Owoce te również dobrze pasują do pieczonego indyka. Warto wypróbować nadzienia z brzoskwini do piersi z kurczaka. Tylko dla dorosłych z kolei poleca się prosty deser: połówki brzoskwiń zasypane cukrem, uzupełnione łyżeczką konfitury, polane dowolnym likierem, zapieczone w piekarniku. Dla każdego coś zdrowego i smacznego.

Brzoskwinia Przepisy Kulinarne – Pomysły na potrawy z brzoskwinią: