Cebula
Jest wyjątkowo ważnym składnikiem zdrowej diety, a jako naturalny lek na wiele dolegliwości od wieków cieszy się ogromną popularnością. Cebula to wyjątkowe warzywo, z którego walorów medycyna naturalna i dziś korzysta bardzo chętnie. Dieta, w której cebula zajmuje ważną rolę, może się okazać dla wielu nas najprostszą drogą do zdrowia oraz dobrej formy. Co warto wiedzieć na temat tego niezwykłego warzywa? W jaki sposób dieta z jego udziałem wpływa na ogólny stan naszego zdrowia?
Cebula, szczególnie ta czerwona, to wspaniały składnik zdrowej diety. Jej niezwykłe właściwości zostały docenione już dawno, a nowe badania sprawiają, że nasza wiedza na temat leczniczych właściwości tego warzywa staje się coraz szersza. Co wiemy na jego temat? Wiemy, że cebula to silne przeciwutleniacze, dzięki którym nasz organizm lepiej radzi sobie z toksynami oraz z wolnymi rodnikami. Cebula zawiera też sporo substancji, które pomagają łagodzić dolegliwości związane z alergiami oraz ze stanami zapalanymi. Cebula ma rewelacyjny wpływ na drogi oddechowe, stąd też od wieków stosowana jest jako naturalne lek na przeziębienie oraz wsparcie współczesnego leczenia w przypadku grypy. Cebula to również warzywo o sporej zawartości witaminy C, dzięki czemu dieta z jego udziałem skutecznie wspiera nasz układ immunologiczny. Obecność cebuli w diecie wspiera też proces trawienie, dzięki czemu nasz układ pokarmowy może sprawniej funkcjonować. Przekłada się to korzystnie na ogólny stan naszego zdrowia, gdyż problemy związane z trawieniem często są przyczyną wielu dalszych chorób.
Cebula nie bez powodu zyskała miano królowej warzyw. To zarówno ceniona roślina przyprawowa, jak i naturalny lek na wiele dolegliwości. Bez cebuli zdrowa dieta nie ma racji bytu, a sięganie po to warzywo każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Warto o tym pamiętać i sięgać po cebulę możliwie jak najczęściej.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze