Curry
Tę przyprawę coraz częściej polecają nam przepisy na smaczne i oryginalne dania. Curry sprawia, że smakują one wyjątkowo, zachwycają nas również swym aromatem. Dieta, w której wykorzystywana jest ta przyprawa, staje się również znacznie bardziej przyjazna dla naszego zdrowia. Na czym polega jej wyjątkowość?
Curry to niezwykła przyprawa, a raczej mieszanka znanych i cenionych w azjatyckiej kuchni przypraw. W jej skład wchodzą takie rarytasy, jak cynamon, wyjątkowo korzystna dla zdrowia kurkuma, czosnek, imbir oraz kardamon. Połączenie tak cennych dla zdrowia przypraw sprawia, że curry staje się niezwykle wartościowym składnikiem naszej diety. Taka przyprawa zapewnia nam skuteczną ochronę m. in. przed wolnymi rodnikami. W efekcie nasz organizm nie tylko staje się bardziej odporny na rozwój komórek nowotworowych, ale i na proces starzenia się. Ze względu na obecność kurkumy, curry może skutecznie chronić nas przed infekcjami i stanami zapalnymi. Warto tu podkreślić, że kurkuma ceniona jest m. in. w leczeniu chorób stawów oraz trudno gojących się ran. Z tego też względu w mieszance przyprawa znanych jako curry to właśnie ona staje się składnikiem wyjątkowo ważnym. Curry pomóc może w przypadku zatruć pokarmowych, może też pomóc przy problemach związanych ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Zmniejsza się jednocześnie ryzyko wystąpienia problemów z sercem oraz krążeniem krwi.
Coraz liczniejsze przepisy pozwalają nam efektywnie korzystać z tej przyprawy i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Jako dodatek do potraw z ryżu, warzyw oraz mięs sprawdza się ona rewelacyjnie. Taka dieta to wielkie urozmaicenie w naszej kuchni, a jednocześnie szansa na cieszenie się aromatycznymi i zdrowymi posiłkami.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze