baner cook&love wejście do sklepu

Cykoria

  • Porcje: 4



W okresie zimowym potrzebujemy dużą ilość wartości odżywczych. Cykoria jest idealnym warzywem, które w swoim składzie zawiera dużą ilość witaminy C oraz A. Ponadto zawiera dużą ilość wody organicznej która jest doskonale przyswajalna przez nasze komórki. Cykoria bogata jest w potas, wapno, fosfor oraz magnez, mangan i beta-karoten. Smak cykorii jest lekko słodko gorzkawy, lecz bardzo cenny w witaminy i pierwiastki istotne w codziennym posiłku. Substancje zawarte w cykorii pozytywnie oddziałują na przewód pokarmowy, wątrobę oraz prace nerek. Cykoria świetnie poprawia przemianę materii, jest lekkostrawnym warzywem i bardzo dietetycznym. Właściwości lecznicze znane są w cykorii od dawna. Doskonale pobudzają wydzielanie żółci, dobroczynnie działają na trawienie oraz wypróżnianie. Cykoria pomaga regulować pracę jelit oraz oczyszcza nerki z toksyn. Rekomendowana jest w szczególności matkom karmiącym ponieważ przyspiesza wydzielanie mleka. Cykoria pobudza apetyt i zawiera 100 g warzywo tylko 21 kcal. Jest drobnym jasno żółtym warzywem o cudownych właściwościach zdrowotnych. Cykoria polecana jest zwłaszcza osobom które kochają fitness i zwracają uwagę na wagę swojego ciała. Polecają ją dietetycy oraz lekarze. Z cykorią życie jest przyjemniejsze oraz pozytywnie oddziałuje na stan umysłu.