baner cook&love wejście do sklepu

Cytryna




Chętnie stosowana jako dodatek do herbaty, może nas zaskoczyć swą wartością odżywczą. Cytryna to niewielki owoc, dzięki któremu nasza dieta staje się znacznie zdrowsza. Już w starożytnej Grecji owoc ten cieszył się ogromnym uznaniem, jego właściwości lecznicze doceniali też Rzymianie. Do dziś cytryna szanowana jest jako wyjątkowo cenne źródło witaminy C. Jak można wykorzystać lecznicze właściwości tego owocu?
Cytryna może być z powodzeniem stosowana przy różnych dolegliwościach. Sok z cytryny, połączony ze startym chrzanem, stanowi ceniony lek w przypadku chorób wieńcowych. Sok z cytryny wzmacnia też naczynia krwionośne. Stosowana wewnętrznie cytryna pomaga również w przypadku różnego typu infekcji płucnych oraz jelitowych. Jest tez polecana osobom mającym problemy z reumatyzmem oraz kamicą nerkową. Pomaga otyłym oraz tym, którym dokuczają problemy z wątrobą. Warto też po nią sięgać w chwili, gdy utrapieniem stają się silne bóle. Zdaniem specjalistów dieta osób starszych może się okazać znacznie bardziej wartościowa w chwili, gdy pojawi się w niej cytryna. Właściwości tego owocu sprawiają, że lepiej chroni ona przed dolegliwościami i problemami zdrowotnymi pojawiającymi się z wiekiem. Cytrynę można też stosować zewnętrznie. Świetnie radzi sobie ona z krwotokami, można ją też wykorzystać w walce ze stanami zapalnymi jamy ustnej. Pomaga też przy brodawkach i opryszczce, dzięki czemu stała się ważnym składnikiem wielu naturalnych kosmetyków. Sok z cytryny bywa też stosowany jako środek mający chronić przed zmarszczkami oraz preparat pomagający w ochronie zniszczonej skóry dłoni.