Cytryna
Chętnie stosowana jako dodatek do herbaty, może nas zaskoczyć swą wartością odżywczą. Cytryna to niewielki owoc, dzięki któremu nasza dieta staje się znacznie zdrowsza. Już w starożytnej Grecji owoc ten cieszył się ogromnym uznaniem, jego właściwości lecznicze doceniali też Rzymianie. Do dziś cytryna szanowana jest jako wyjątkowo cenne źródło witaminy C. Jak można wykorzystać lecznicze właściwości tego owocu?
Cytryna może być z powodzeniem stosowana przy różnych dolegliwościach. Sok z cytryny, połączony ze startym chrzanem, stanowi ceniony lek w przypadku chorób wieńcowych. Sok z cytryny wzmacnia też naczynia krwionośne. Stosowana wewnętrznie cytryna pomaga również w przypadku różnego typu infekcji płucnych oraz jelitowych. Jest tez polecana osobom mającym problemy z reumatyzmem oraz kamicą nerkową. Pomaga otyłym oraz tym, którym dokuczają problemy z wątrobą. Warto też po nią sięgać w chwili, gdy utrapieniem stają się silne bóle. Zdaniem specjalistów dieta osób starszych może się okazać znacznie bardziej wartościowa w chwili, gdy pojawi się w niej cytryna. Właściwości tego owocu sprawiają, że lepiej chroni ona przed dolegliwościami i problemami zdrowotnymi pojawiającymi się z wiekiem. Cytrynę można też stosować zewnętrznie. Świetnie radzi sobie ona z krwotokami, można ją też wykorzystać w walce ze stanami zapalnymi jamy ustnej. Pomaga też przy brodawkach i opryszczce, dzięki czemu stała się ważnym składnikiem wielu naturalnych kosmetyków. Sok z cytryny bywa też stosowany jako środek mający chronić przed zmarszczkami oraz preparat pomagający w ochronie zniszczonej skóry dłoni.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze