Czosnek
Znany i ceniony jako naturalny lek na wiele dolegliwości, świetnie sprawdza się również jako przyprawa. Czosnek pospolity to bezcenna roślina, znana jako pogromca bakterii oraz naturalny antybiotyk. W jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni? W jaki sposób ta roślina przyprawowa może wpłynąć na stan naszego zdrowia oraz poprawić smak naszych potraw? Pochodzący z obszarów Azji Środkowej czosnek pospolity może być wykorzystany na wiele sposobów. Najczęściej występuje jako przyprawa, choć w wielu krajach europejskich jest też uprawiany z myślą o wykorzystaniu jego leczniczych właściwości. Czosnek pospolity to przede wszystkim jego charakterystyczne główki – jadalne części rośliny, które wyróżniają się ostrym smakiem oraz zapachem. Choć nie każdemu aromat czosnku odpowiada, to właśnie w owych główkach znajdują się tak ważne dla ludzkie go zdrowia olejki lotne oraz znane ze swych bakteriobójczych właściwości enzymy. Czosnek pospolity jest jednocześnie źródłem wielu witamin. Znajdziemy w nim zarówno witaminy z grupy B, jak i witaminą A oraz C. Czosnek można z powodzeniem stosować w przypadku licznych dolegliwości żołądkowych oraz w schorzeniach jelit. Czosnek ma też korzystny wpływ na układ krwionośny oraz na układ oddechowy. W efekcie z czosnku pospolitego najchętniej korzystają ci, którym dokucza zbyt wysokie ciśnienie lub też choroby związane z infekcją górnych dróg oddechowych. Na grypę czy na przeziębienie czosnek pospolity jest wyjątkowo skutecznym lekiem. Pomaga jednocześnie przy stwardnieniu tętnic oraz przy uporczywych wzdęciach. Czosnek pospolity jako lek i naturalny antybiotyk jest nam wszystkim znany doskonale. Mniej wiemy jednak na temat możliwości wykorzystania tej rośliny jako przyprawy. A i tu możliwości są bardzo szerokie. Czosnek pospolity jako dodatek do wielu dań jest szczególnie popularny w krajach śródziemnomorskich, ogromnym powodzeniem cieszy się ta przyprawa również na Bałkanach. Idealnie pasuje on do tłustych mięs oraz do sosów czy majonezów. Możne nadać wyjątkowego smaku i aromatu zupom ziołowym, może stać się wyjątkowym dodatkiem do sałatek oraz potraw z ziemniaków.
Czosnek przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze