baner cook&love wejście do sklepu

Czosnek

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4



Znany i ceniony jako naturalny lek na wiele dolegliwości, świetnie sprawdza się również jako przyprawa. Czosnek pospolity to bezcenna roślina, znana jako pogromca bakterii oraz naturalny antybiotyk. W jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni? W jaki sposób ta roślina przyprawowa może wpłynąć na stan naszego zdrowia oraz poprawić smak naszych potraw? Pochodzący z obszarów Azji Środkowej czosnek pospolity może być wykorzystany na wiele sposobów. Najczęściej występuje jako przyprawa, choć w wielu krajach europejskich jest też uprawiany z myślą o wykorzystaniu jego leczniczych właściwości. Czosnek pospolity to przede wszystkim jego charakterystyczne główki – jadalne części rośliny, które wyróżniają się ostrym smakiem oraz zapachem. Choć nie każdemu aromat czosnku odpowiada, to właśnie w owych główkach znajdują się tak ważne dla ludzkie go zdrowia olejki lotne oraz znane ze swych bakteriobójczych właściwości enzymy. Czosnek pospolity jest jednocześnie źródłem wielu witamin. Znajdziemy w nim zarówno witaminy z grupy B, jak i witaminą A oraz C. Czosnek można z powodzeniem stosować w przypadku licznych dolegliwości żołądkowych oraz w schorzeniach jelit. Czosnek ma też korzystny wpływ na układ krwionośny oraz na układ oddechowy. W efekcie z czosnku pospolitego najchętniej korzystają ci, którym dokucza zbyt wysokie ciśnienie lub też choroby związane z infekcją górnych dróg oddechowych. Na grypę czy na przeziębienie czosnek pospolity jest wyjątkowo skutecznym lekiem. Pomaga jednocześnie przy stwardnieniu tętnic oraz przy uporczywych wzdęciach. Czosnek pospolity jako lek i naturalny antybiotyk jest nam wszystkim znany doskonale. Mniej wiemy jednak na temat możliwości wykorzystania tej rośliny jako przyprawy. A i tu możliwości są bardzo szerokie. Czosnek pospolity jako dodatek do wielu dań jest szczególnie popularny w krajach śródziemnomorskich, ogromnym powodzeniem cieszy się ta przyprawa również na Bałkanach. Idealnie pasuje on do tłustych mięs oraz do sosów czy majonezów. Możne nadać wyjątkowego smaku i aromatu zupom ziołowym, może stać się wyjątkowym dodatkiem do sałatek oraz potraw z ziemniaków.

Czosnek przepisy kulinarne: