baner cook&love wejście do sklepu

Daktyle




Owoce palmy daktylowej stały się już przed laty ważnym elementem w polskiej kuchni. Sięgamy po nie coraz częściej, a liczne przepisy pozwalają nam wykorzystać daktyle w sposób wszechstronny i uniwersalny. Czy te owoce mogą stanowić cenne wsparcie dla naszej diety? W jaki sposób możemy je wykorzystać w swej kuchni?
Daktyle to owoce, które od wieków stanowią ważny składnik diety mieszkańców Wschodu. Wiadomo, że sięgali oni po te owoce już w czasach starożytnych, a wzmianki o daktylach można znaleźć nawet w Biblii. Do dnia dzisiejszego bardzo często pojawiają się one w menu mieszkańców terenów Afryki Północnej. To właśnie w tej części świata spotkać się można z najwspanialszymi plantacjami palm daktylowych. Są też daktyle bardzo popularne w Polsce. Czy warto po nie sięgać? Daktyle są znane z wysokiej zawartości cukru, który przez ludzki organizm jest bardzo dobrze przyjmowany. Co więcej – owoce te mogą dostarczyć nie tylko tak cennej energii, ale i wielu witamin. Wiadomo, że znajdują się w nich tak ważne dla zdrowia witaminy, jak A oraz witaminy z grupy B. Daktyle mogą stać się również cennym składnikiem diety ze względu na znajdujące się w nich minerały. Są cenione jako źródło wapna oraz magnezu, Ze względu na swe właściwości mogą one stać się doskonałą przekąską dla tych, którzy często wyruszają na długie i dość forsowne wycieczki. Niestety nie każdy może tak pewnie sięgać po te owoce. Sporą ostrożność związaną z daktylami powinny zachować osoby cierpiące na cukrzycę oraz mające problemy z nadwagą. Owoce te można wykorzystać nie tylko jako surowe przekąski. Liczne przepisy zalecają dodawanie tych owoców do wypieków oraz mazurków. Dzięki takim dodatkom domowe wypieki mogą stać się nie tylko smaczniejsze, ale i znacznie bardziej aromatyczne.