Daktyle
Owoce palmy daktylowej stały się już przed laty ważnym elementem w polskiej kuchni. Sięgamy po nie coraz częściej, a liczne przepisy pozwalają nam wykorzystać daktyle w sposób wszechstronny i uniwersalny. Czy te owoce mogą stanowić cenne wsparcie dla naszej diety? W jaki sposób możemy je wykorzystać w swej kuchni?
Daktyle to owoce, które od wieków stanowią ważny składnik diety mieszkańców Wschodu. Wiadomo, że sięgali oni po te owoce już w czasach starożytnych, a wzmianki o daktylach można znaleźć nawet w Biblii. Do dnia dzisiejszego bardzo często pojawiają się one w menu mieszkańców terenów Afryki Północnej. To właśnie w tej części świata spotkać się można z najwspanialszymi plantacjami palm daktylowych. Są też daktyle bardzo popularne w Polsce. Czy warto po nie sięgać? Daktyle są znane z wysokiej zawartości cukru, który przez ludzki organizm jest bardzo dobrze przyjmowany. Co więcej – owoce te mogą dostarczyć nie tylko tak cennej energii, ale i wielu witamin. Wiadomo, że znajdują się w nich tak ważne dla zdrowia witaminy, jak A oraz witaminy z grupy B. Daktyle mogą stać się również cennym składnikiem diety ze względu na znajdujące się w nich minerały. Są cenione jako źródło wapna oraz magnezu, Ze względu na swe właściwości mogą one stać się doskonałą przekąską dla tych, którzy często wyruszają na długie i dość forsowne wycieczki. Niestety nie każdy może tak pewnie sięgać po te owoce. Sporą ostrożność związaną z daktylami powinny zachować osoby cierpiące na cukrzycę oraz mające problemy z nadwagą. Owoce te można wykorzystać nie tylko jako surowe przekąski. Liczne przepisy zalecają dodawanie tych owoców do wypieków oraz mazurków. Dzięki takim dodatkom domowe wypieki mogą stać się nie tylko smaczniejsze, ale i znacznie bardziej aromatyczne.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze