dorsz
Dorsz przepisy kulinarne
Na polskich stołach ryby cieszą się dużą popularnością, a liczne przepisy pozwalają wyczarować z nich wspaniałe potrawy. Smaczne i zdrowe ryby są cennym i zdrowym składnikiem racjonalnej diety i z pewnością warto sięgać po nie możliwie jak najczęściej. Jedną z tych ryb, które w Polsce cieszą się ogromną popularnością, jest dorsz. W jaki sposób można go wykorzystać w swej kuchni? Na czym polega jego popularność?
Dorsz to ryba, która wyróżnia się delikatnym, chudym mięsem. Organizm jest w stanie szybko strawić takie mięso, a dodatkowym walorem dorsza są znajdujące się w nim cenne minerały. Wiadomo, że dorsz ceniony jest przede wszystkim jako doskonałe źródło białka. Jest to gatunek ryby, którym znudzić się nie można. Szeroki asortyment potraw z tą rybą w roli głównej może zadziwić. Najbardziej popularnym daniem są dania z dorsza duszonego oraz smażone filety. Nie brak też smacznych konserw z dorsza. Chętnie zjadany jest on również jako wędzony przysmak, który zachwyca swym niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Nic dziwnego, że ten morski specjał już dawno zajął bardzo ważne miejsce w diecie wielu Polaków.
Dorsz w naszej diecie
Ryby i owoce morza to ważne składniki, dzięki którym nasza dieta staje się znacznie bardziej korzystna dla zdrowia. W gronie tych ryb, po które z pewnością warto sięgać z myślą o dobrej formie, znajduje się dorsz. Jakie właściwości ma ta ryba?
Dorsz to smaczna i niezwykle wartościowa ryba, którą można podawać na wiele sposobów. Trudno się nią znudzić, co z pewnością zadowoli miłośników zróżnicowanego menu. Dieta z udziałem tej ryby będzie również wyjątkowo korzystna dla naszego zdrowia. Dorsz nie tylko nie zawiera zbyt wielkich ilości tłuszczu, ale ze względu na swe miejsce występowania (żyje on tylko w czystych wodach) wolny jest od zanieczyszczeń oraz szkodliwych toksyn. To czyni z niego jedną z najzdrowszych ryb w naszej części świata. Niewielka ilość tłuszczu wiąże się z kolejną zaletą. Dorsza można jeść bez obaw o sylwetkę oraz o poziom cholesterolu. Pieczony lub grillowany, może się okazać wspaniałym składnikiem zdrowej diety, która pomoże nam w utrzymaniu pięknej sylwetki i odpowiedniej masy ciała. W efekcie dorsz jest jedną z ulubionych ryb tych kobiet, dla których zachowanie zgrabnej figury jest równie ważne, jak zdrowia i pełna witamin dieta.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze