dziczyzna
Na polskim stole mięsa królują niepodzielnie. Jesteśmy mistrzami w przyrządzaniu smakowitych dań obiadowych oraz różnego typu produktów z rozmaitych rodzajów mięsiwa. Jednym z rzadziej wybieranych wariantów jest dziczyzna, której walory smakowi i zdrowotne przemawiają jednak za tym, aby sięgać po nią znacznie częściej.
Dziczyzna- co określamy tym mianem?
Wokół specyficznego rodzaju mięsa, jakim jest dziczyzna narosło wiele niekorzystnych mitów. Niektórzy ludzie odmawiają chociażby jej skosztowania, argumentując tym, że jest coś niehumanitarnego w pozbawianiu życia wolnego, dziko egzystującego zwierzęcia. Tymczasem zarówno sposób uśmiercania, jak i metoda dalszej obróbki mięsa jest tutaj znacznie bardziej cywilizowany, niż ma to miejsce w przypadku zwierzyny hodowlanej, najczęściej goszczącej na naszych stołach.
Dziczyzna jest dość szerokim pojęciem. Można z ogólnej puli wyodrębnić trzy podtypy zwierząt, które wchodzącą w jej zakres. Po pierwsze wyróżniamy tzw. ptaszki, a więc najdrobniejsze, dziko żyjące ptaki, które nadają się do spożycia. Dalej mamy zwierzęta średniej wielkości, najczęściej wybierane przez myśliwych. Do grupy tej klasyfikujemy między innymi zające i kuropatwy. Ostatni, trzeci z kolei zakres to zwierzyna o znacznych gabarytach. Reprezentują ją dziki oraz sarny.
Zalety i właściwości dziczyzny
Profesjonaliści zawodowo zajmujący się przyrządzaniem posiłków nie są w stanie przestać zachwycać się walorami dziczyzny. Mowa tutaj zarówno o jej zaletach smakowych, jak i prozdrowotnych płynących z jej spożywania. Dziczyzna jest mięsem bardzo chudym, o znikomej zawartości tłuszczu. Pochodzi bowiem ze zwierząt, które nie są sztucznie tuczone tylko na potrzeby uboju. W 100 gramach dziczyzny doliczymy się jedynie 144 kalorii. Mięso jest ponadto pozbawione sztucznej chemii, która jest zdecydowanie największa wadą tuszy, która powstaje w warunkach hodowlanych. Bardzo zachęcająco prezentują się także informacje o wartościach odżywczych, które można odnaleźć w dziczyźnie. 100 gram tego mięsiwa ma aż 22 gramy białka przy zaledwie 2,3 gramach tłuszczu. Dodatkowo wraz z nią dostarczamy organizmowi wapń, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Oznacza to, że spożywamy pełnowartościowy, niezwykle pożywny posiłek, który dodatkowo pod względem walorów smakowych jest nieporównywalny do żadnego innego mięsa. Dobrze przyrządzona dziczyzna jest krucha, bardzo aromatyczna i ma zdecydowany, rozpływający się w ustach smak. Należy jednak pamiętać o tym, iż jest to mięso, które wymaga ogromnej staranności w przygotowaniu. Znikoma ilość tłuszczu powoduje, że przed obróbką jest ono twarde i żylaste. Dlatego zanim przystąpi się do przygotowania, powinno się trzymać je w przewiewnym i chłodnym miejscu. Potem następuje proces marynowania, który ma niebagatelny wpływ na ostateczny smak potrawy. Dopiero wtedy można poddać dziczyznę obróbce termicznej.
Najlepsze dodatki do dziczyzny
Ze względu na swoje wartości odżywcze oraz fantastyczny smak dziczyzna nie potrzebuje wielu wymyślnych dodatków. Zamiast tego warto skoncentrować się na jej odpowiednim przygotowaniu i zrobieniu smakowitej marynaty. Na stole mięso to może pojawić się w towarzystwie prostych, naturalnych składników. Znakomicie pasują tutaj rozmaite zioła. Pierwsze skrzypce gra tymianek i aromatyczny rozmaryn. Ciekawą propozycją jest przyrządzenie jej w towarzystwie owoców, głównie śliwek. Ich słodycz przełamuje smak mięsa, podbijając jego walory smakowe. Mięso z dzika rewelacyjnie smakuje podane wraz z sosem, na przykład worcester. Jego korzenny posmak idealnie komponuje się ze smakiem mięsiwa. W tym wariancie warto, oprócz porcji mięsa, umieścić na talerzach puree ziemniaczane bądź kaszę- gryczaną lub pęczak. Są to dodatki świetnie pasujące do różnego rodzaju sosów, a przy tym na tyle delikatne, że nie odwracają uwagi od głównej gwiazdy wieczoru, a więc dziczyzny.
Warto poznawać różne smaki i rozwijać się pod względem kulinarnym. Skosztowanie dobrze przyrządzonej dziczyzny jest punktem obowiązkowym na drodze każdego, kto ceni dobrą kuchnię i pragnie poszerzać swoje horyzonty w tej dziedzinie. Jest to bowiem pyszne, pełnowartościowe mięso, którego smak trudno jest zapomnieć.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze