baner cook&love wejście do sklepu

Estragon

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 10 Min
  • Porcje : 5



Chętnie stosowany w kuchni polskiej estragon jest rośliną dość popularną w Europie. Spotkać się z nią można również na terenie Syberii, choć jej „ojczyzną” jest najprawdopodobniej Afryka Północna. Estragon to popularna przyprawa, która w Europie pojawiła się dzięki Arabom. Estragon znany był już mieszkańcom starożytnego Rzymu, którzy uważali tę roślinę jako skuteczną ochronę przed czarami. Jako ochrona przed urokami był też estragon stosowany w okresie średniowiecza. Z czasem jednak odkryto jego właściwości lecznicze oraz szerokie możliwości wykorzystania go w trakcie sporządzania dań. Dziś estragon to popularna przyprawa, i tak też jest najczęściej stosowany. Może być on jednak traktowany i jako roślina lecznicza. Tu wykazuje się dużą skutecznością w kuracjach wzmacniających, jest też naturalnym lekiem przeciwzapalnym i przeciwskurczowym. Stosowany jako przyprawa, zachwyca swym aromatem oraz charakterystycznym smakiem. Świetnie pasuje do potraw z drobiu oraz baraniny, można nim również doprawiać dania z dziczyzny oraz ryb i owoców morza. Świeże listki estragonu są świetnym dodatkiem do sałatek i omletów, można się z nimi spotkać również w musztardzie (taka musztarda jest szczególnie popularna we Francji). W diecie estragon może z powodzeniem zastąpić pieprz oraz sól, co okazuje się pomocne w przypadku niektórych chorób (np. w przypadku niestrawności).