Estragon
Chętnie stosowany w kuchni polskiej estragon jest rośliną dość popularną w Europie. Spotkać się z nią można również na terenie Syberii, choć jej „ojczyzną” jest najprawdopodobniej Afryka Północna. Estragon to popularna przyprawa, która w Europie pojawiła się dzięki Arabom. Estragon znany był już mieszkańcom starożytnego Rzymu, którzy uważali tę roślinę jako skuteczną ochronę przed czarami. Jako ochrona przed urokami był też estragon stosowany w okresie średniowiecza. Z czasem jednak odkryto jego właściwości lecznicze oraz szerokie możliwości wykorzystania go w trakcie sporządzania dań. Dziś estragon to popularna przyprawa, i tak też jest najczęściej stosowany. Może być on jednak traktowany i jako roślina lecznicza. Tu wykazuje się dużą skutecznością w kuracjach wzmacniających, jest też naturalnym lekiem przeciwzapalnym i przeciwskurczowym. Stosowany jako przyprawa, zachwyca swym aromatem oraz charakterystycznym smakiem. Świetnie pasuje do potraw z drobiu oraz baraniny, można nim również doprawiać dania z dziczyzny oraz ryb i owoców morza. Świeże listki estragonu są świetnym dodatkiem do sałatek i omletów, można się z nimi spotkać również w musztardzie (taka musztarda jest szczególnie popularna we Francji). W diecie estragon może z powodzeniem zastąpić pieprz oraz sól, co okazuje się pomocne w przypadku niektórych chorób (np. w przypadku niestrawności).
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze