Goździki
To tropikalne drzewo dziś jest powszechnie uprawiane na Półwyspie Malajskim oraz na wybrzeżach Wschodniej Afryki. Jako przyprawa stał się jednak popularny na całym świecie, a i w polskiej kuchni sięga się po tę roślinę chętnie. Goździkowiec korzenny to jedna z najstarszych przypraw świata. Wiadomo, że goździki były popularne już w starożytnych Chinach oraz antycznym Rzymie. Ceniono je za smak oraz za skuteczność związaną z odświeżaniem oddechu. Często sięgano też po goździki w celu zwalczenia bólu zębów. Dziś wiemy, że goździkowiec korzenny może nie tylko poprawić smak naszych potraw, ale i pomóc nam w walce o zdrowie i lepszą formę. Ta egzotyczna przyprawa jest ceniona m. in. ze względu na swe właściwości, dzięki którym przyspiesza trawienie i pobudza apetyt.
Goździki, czyli przyprawa doskonale znana dziś w kuchni europejskiej, to nic innego jak owoce goździkowca korzennego. Wysuszone, zamknięte jeszcze pączki kwiatowe, mogą być w naszych kuchniach wykorzystywane na wiele możliwych sposobów. Doskonale znane są przepisy na marynaty, w których goździki odgrywają ważną rolę. Wraz z liściem laurowym mogą stać się one idealną przyprawą do rosołów, pasują też wyśmienicie do potraw z kapusty. Do wieprzowiny oraz do dziczyzny, do wielu ciekawych dań z ryb również można wykorzystać tę właśnie przyprawę.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze