baner cook&love wejście do sklepu

Goździki




To tropikalne drzewo dziś jest powszechnie uprawiane na Półwyspie Malajskim oraz na wybrzeżach Wschodniej Afryki. Jako przyprawa stał się jednak popularny na całym świecie, a i w polskiej kuchni sięga się po tę roślinę chętnie. Goździkowiec korzenny to jedna z najstarszych przypraw świata. Wiadomo, że goździki były popularne już w starożytnych Chinach oraz antycznym Rzymie. Ceniono je za smak oraz za skuteczność związaną z odświeżaniem oddechu. Często sięgano też po goździki w celu zwalczenia bólu zębów. Dziś wiemy, że goździkowiec korzenny może nie tylko poprawić smak naszych potraw, ale i pomóc nam w walce o zdrowie i lepszą formę. Ta egzotyczna przyprawa jest ceniona m. in. ze względu na swe właściwości, dzięki którym przyspiesza trawienie i pobudza apetyt.
Goździki, czyli przyprawa doskonale znana dziś w kuchni europejskiej, to nic innego jak owoce goździkowca korzennego. Wysuszone, zamknięte jeszcze pączki kwiatowe, mogą być w naszych kuchniach wykorzystywane na wiele możliwych sposobów. Doskonale znane są przepisy na marynaty, w których goździki odgrywają ważną rolę. Wraz z liściem laurowym mogą stać się one idealną przyprawą do rosołów, pasują też wyśmienicie do potraw z kapusty. Do wieprzowiny oraz do dziczyzny, do wielu ciekawych dań z ryb również można wykorzystać tę właśnie przyprawę.