baner cook&love wejście do sklepu

Groch




Znany i chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni groch jest cennym dodatkiem do wielu potraw. Pochodzący z Azji Mniejszej, szybko zdobył popularność w całej Europie. Do dziś jest on jednym z najważniejszych składników naszej diety, a jego wartości odżywczej przecenić nie można. Liczne przepisy pozwalają na stworzenie wielu wspaniałych potraw z jego udziałem. Jak można wykorzystać groch w swej kuchni? Dlaczego warto dołączyć go do swej diety? Liczne przepisy na dania z grochem pochodzą jeszcze z kuchni staropolskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw można zaliczyć groch z grzybami, znana jest też kapusta z grochem oraz gęsta, aromatyczna zupa znana jako grochówka. Każda z tych potraw do dziś cieszy się ogromną popularnością i bardzo często pojawia się na naszych stołach. Groch, jako cenne źródło witamin, bez wątpienia może stać się cennym składnikiem naszej diety. To jednocześnie doskonałe źródło białka, które pozwala na dostarczenie naszym organizmom tak ważnej do działania energii. W diecie sportowców zajmuje on bardzo ważną rolę, jego spożywanie jest też zalecane osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną. Ci, którzy raczej prowadzą siedzący tryb życia, po groch powinni już sięgać z większym umiarem.