Groch
Znany i chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni groch jest cennym dodatkiem do wielu potraw. Pochodzący z Azji Mniejszej, szybko zdobył popularność w całej Europie. Do dziś jest on jednym z najważniejszych składników naszej diety, a jego wartości odżywczej przecenić nie można. Liczne przepisy pozwalają na stworzenie wielu wspaniałych potraw z jego udziałem. Jak można wykorzystać groch w swej kuchni? Dlaczego warto dołączyć go do swej diety? Liczne przepisy na dania z grochem pochodzą jeszcze z kuchni staropolskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw można zaliczyć groch z grzybami, znana jest też kapusta z grochem oraz gęsta, aromatyczna zupa znana jako grochówka. Każda z tych potraw do dziś cieszy się ogromną popularnością i bardzo często pojawia się na naszych stołach. Groch, jako cenne źródło witamin, bez wątpienia może stać się cennym składnikiem naszej diety. To jednocześnie doskonałe źródło białka, które pozwala na dostarczenie naszym organizmom tak ważnej do działania energii. W diecie sportowców zajmuje on bardzo ważną rolę, jego spożywanie jest też zalecane osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną. Ci, którzy raczej prowadzą siedzący tryb życia, po groch powinni już sięgać z większym umiarem.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze