baner cook&love wejście do sklepu

Imbir

  • Porcje : 1
  • Czas gotowania : 15 Min



Ta bylina jest jedną z najważniejszych roślin, z których mocy korzysta tak chętnie naturalna medycyna. Imbir lekarski to nie tylko wspaniały lek na wiele dolegliwości, ale i doskonała przyprawa. To dzięki niej można w zdrowy i smaczny sposób przyrządzać znane i popularne dania. Co zatem warto wiedzieć na temat imbiru i jego właściwości?
Jako naturalny lek imbir działa oczyszczająco na organizm i skutecznie radzi sobie ze stanami zapalnymi. Imbir jest też jedną z tych przypraw tropikalnych, której niezwykłe właściwości dostrzeżono dość wcześnie. Dzięki temu szybko stał się on rośliną znaną i cenioną na całym świecie. Wiadomo, że już w czasach starożytnych ta roślina była bardzo popularna w Chinach oraz w Indiach. Wiadomo też, że imbir w Europie stał się popularny w okresie średniowiecza. Dziś jest rośliną przyprawową, której moc znana i ceniona jest na całym świecie. Świeży lub sproszkowany imbir to przyprawa o charakterystycznym, nieco gorzkim smaku. Idealnie pasuje ona do potraw mięsnych oraz do ryb, można z niej korzystać również podczas sporządzania dań z drobiu. Imbir jest też ważnym dodatkiem do wielu ciast oraz innych wypieków, często można się z nim spotkać również w likierach. Bardzo często pojawia się też jako jeden z ważniejszych składników w tak popularnych mieszankach przyprawowych.

Imbir przepisy kulinarne: