Imbir
Ta bylina jest jedną z najważniejszych roślin, z których mocy korzysta tak chętnie naturalna medycyna. Imbir lekarski to nie tylko wspaniały lek na wiele dolegliwości, ale i doskonała przyprawa. To dzięki niej można w zdrowy i smaczny sposób przyrządzać znane i popularne dania. Co zatem warto wiedzieć na temat imbiru i jego właściwości?
Jako naturalny lek imbir działa oczyszczająco na organizm i skutecznie radzi sobie ze stanami zapalnymi. Imbir jest też jedną z tych przypraw tropikalnych, której niezwykłe właściwości dostrzeżono dość wcześnie. Dzięki temu szybko stał się on rośliną znaną i cenioną na całym świecie. Wiadomo, że już w czasach starożytnych ta roślina była bardzo popularna w Chinach oraz w Indiach. Wiadomo też, że imbir w Europie stał się popularny w okresie średniowiecza. Dziś jest rośliną przyprawową, której moc znana i ceniona jest na całym świecie. Świeży lub sproszkowany imbir to przyprawa o charakterystycznym, nieco gorzkim smaku. Idealnie pasuje ona do potraw mięsnych oraz do ryb, można z niej korzystać również podczas sporządzania dań z drobiu. Imbir jest też ważnym dodatkiem do wielu ciast oraz innych wypieków, często można się z nim spotkać również w likierach. Bardzo często pojawia się też jako jeden z ważniejszych składników w tak popularnych mieszankach przyprawowych.
Imbir przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze