baner cook&love wejście do sklepu

jabłka




Jabłka przepisy kulinarne

Są smaczne i zdrowe, a dieta z ich udziałem może stać się wyjątkowo ciekawa. Tak powszechne jabłka znalazły się wprawdzie w cieniu owoców egzotycznych, jednak wielu z nas dalej sięga po nie bardzo chętnie. Dlaczego dieta, w której pojawiają się te smaczne owoce, może w wyjątkowo korzystny sposób wpływać na stan naszego zdrowia? Jaką wartość odżywczą mają jabłka?
Jabłka to owoce, które mają niezwykłe właściwości. Mogą one bardzo dobrze wpływać na stan naszego zdrowia i pomagać nam w walce z licznymi przypadłościami. Jabłka to przede wszystkim wyjątkowo ważna dla naszego układu pokarmowego pektyna. Jest to specyficzna forma rozpuszczalnego błonnika, dzięki któremu nasze jelita mogą zostać skutecznie oczyszczone ze szkodliwych toksyn. Pektyny te pozwalają nam jednocześnie w walce z nadmiarem złego cholesterolu i w usunięciu go z organizmu. Dzięki tym walorom jabłka stały się ważnym elementem zdrowego menu, tym bardziej, że zbyt wysoki cholesterol staje się w XXI wieku jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych. Jabłka znane były też swego czasu jako ważny element stosowany w walce z astmą. Ich skuteczność w tym zakresie może budzić wiele wątpliwości, faktem jest jednak to, że są to owoce wykazujące sporą skuteczność w walce ze stanami zapalnymi, w tym również z zapaleniem oskrzeli. Jedzenie jabłek może zatem pomagać w łagodzeniu tych dolegliwości, która są ściśle związane z astmą. Dieta, w której pojawiają się te wspaniałe owoce, może ułatwiać nam też walkę z czynnikami rakotwórczymi. Trwają badania nad tym, w jakim stopniu jabłka można wykorzystać w profilaktyce chorób nowotworowych. Dokładne wyniki są oczekiwane na całym świecie, już teraz jednak można powiedzieć, że te owoce są w stanie zapewnić nam dodatkową ochronę przed tak groźnymi chorobami.
Czy dieta, w której jabłka mają odgrywać istotną rolę musi być nudna i monotonna? Wręcz przeciwnie! Znane są liczne przepisy, dzięki którym każdy z nas może stworzyć wiele wyjątkowych przysmaków z jabłkami w roli głównej. Surowe jabłka są wprawdzie najzdrowsze, czasem jednak warto sięgnąć po tak smaczny deser, jak zapiekane jabłka z cynamonem lub z miodem. Dodatek do ryżu oraz sałatek owocowych i surówek, składnik pysznych soków – w takiej formie te owoce pojawiają się w przepisach najczęściej. Są też ważnymi składnikami pysznych ciast, a domowe wypieki stają się dzięki nim wyjątkowo smaczne.
Zdrowa dieta bez jabłek nie może się obejść. Są one źródłem wielu cennych witamin, a ich smak każdego może oczarować. Same owoce smakują wybornie, podobnie jak desery i wypieki z ich udziałem. Warto po nie sięgać możliwie jak najczęściej, gdyż nasz organizm może dzięki temu wiele zyskać.

Jabłonie – letnie odmiany

a). Inflancka (Oliwka Żółta) – ta odmiana występuje powszechnie w całej Polsce pod nazwą Papierówka albo Biały Nalew. Jest zupełnie wytrzymała na mróz, na parch dość odporna, na mączniak prawie niewrażliwa. Owocuje przemiennie i nadmiernie, wskutek czego owoce są drobne i małej wartości. Przerzedzając zawiązki chemicznie oraz ręcznie uzyskujemy dorodne owoce, które są poszukiwane przez handel. Należy wiedzieć, że owoce dojrzewają w końcu lipca. Odmiana Inflancka bardzo źle znosi gleby podmokłe oraz zimne, natomiast rośnie dobrze na lekkich. Gdy przeszczepiona jest odmianami McIntosh, Landsberską albo Malinową Oberlandzką, wtedy zwiększa plony.
b). Close – jest to najwcześniejsza odmiana, o bardzo smacznych, aromatycznych owocach pokrytych rumieńcem. Dojrzewają one w połowie lipca, nierównomiernie, co w małych sadach, może być uważane za zaletę, gdyż przedłuża okres dostaw owoców, natomiast w dużych sadach utrudnia organizację zbioru. Ta odmiana wymaga gleb żyznych oraz ciepłych stanowisk. Bezwzględnie musi być odpowiednio chroniona przed parchem jabłoni. Owocuje corocznie, często niezbyt obficie. Posiada skłonność do owocowania przemiennego. Close jest odmianą bardzo cenną w rejonach miejscowości wczasowych, szczególnie nadmorskich.
c). Stark Earliest – owoce tej odmiany dojrzewają jednocześnie z Inflancką, ale co bardzo ważne są od niej wielokrotnie smaczniejsze. Owoce tej odmiany są nieduże, lekko żebrowane, a skórka jest błyszcząca i pokryta jasnokarminowym rozmytym rumieńcem.
d). Vista Bella (NJ 36) – jest to odmiana pochodzenia amerykańskiego. Owoce tej odmiany są średniej wielkości, pokryte bardzo intensywnym rumieńcem ciemnopurpurowym z odcieniem fioletowym. Warto wiedzieć, że często miąższ owoców nabiera zabarwienia malinowego. Owoce są bardzo smaczne i dojrzewają one w pierwszych dniach sierpnia. Niestety to drzewo jest dość podatne na choroby.
e). Jerseymac (NJ 38) – jest to odmiana amerykańska, najcenniejsza wśród późnoletnich. Bardzo dobrą informacją jest ta, iż drzewa tej odmiany rosną silnie, są wytrzymałe na mróz ale niestety wrażliwe na parch. Owoce są duże, kuliste, pokryte jasnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Ich smak jest znakomity.
f). Melba – jest to późnoletnia odmiana, która dojrzewa w końcu sierpnia i owocuje przemiennie. Należy wiedzieć, że dorodne owoce uzyskuje się tylko przy przerzedzaniu zawiązków. Niestety jest wrażliwa na parch jabłoni. Natomiast cenniejszy jest mutant tej odmiany o nazwie, Red Melba, który ma owoce pokryte większym rumieńcem.