Jałowiec
Powszechnie stosowany w lecznictwie, świetnie radzi sobie również jako przyprawa. Zachwyca wspaniałym zapachem oraz smakiem, bez którego trudno dziś wyobrazić sobie niektóre potrawy. Tak dobrze znany nam jałowiec może być wykorzystany na wiele ciekawych sposobów. Jakich?
Choć obecnie jest on stosowany przede wszystkim jako przyprawa, nie można zapominać o jego leczniczych właściwościach. Jego owoce są częstym składnikiem ziołowych mieszanek oraz podstawą licznych naparów. Wiadomo, że napar z jałowca ma właściwości moczopędne i skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn. Pomaga przy braku apetytu, może też skutecznie poprawiać samopoczucie. Takie właściwości lecznicze ma jałowiec stosowany wewnętrznie. Zewnętrznie wykorzystywany jest głównie jako olejek, który świetnie sprawdza się przy nerwobólach oraz stanach zapalnych. Z korzystaniem z jałowca jako leku należy jednak uważać. Dlaczego? Bo jego zbyt silne dawki mogą podrażnić nie tylko drogi moczowe, ale i nerki.
Jałowiec chętnie stosowany jest w naszych kuchniach. Jego charakterystyczny, gorzki smak sprawia, że staje się on idealnym dodatkiem do dziczyzny. To jednocześnie idealna przyprawa do bigosu, grochówki oraz do marynat. Można z tej przyprawy korzystać również w przypadku dań rybnych – szczególnie tych pieczonych i smażonych.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze