baner cook&love wejście do sklepu

Jałowiec




Powszechnie stosowany w lecznictwie, świetnie radzi sobie również jako przyprawa. Zachwyca wspaniałym zapachem oraz smakiem, bez którego trudno dziś wyobrazić sobie niektóre potrawy. Tak dobrze znany nam jałowiec może być wykorzystany na wiele ciekawych sposobów. Jakich?
Choć obecnie jest on stosowany przede wszystkim jako przyprawa, nie można zapominać o jego leczniczych właściwościach. Jego owoce są częstym składnikiem ziołowych mieszanek oraz podstawą licznych naparów. Wiadomo, że napar z jałowca ma właściwości moczopędne i skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn. Pomaga przy braku apetytu, może też skutecznie poprawiać samopoczucie. Takie właściwości lecznicze ma jałowiec stosowany wewnętrznie. Zewnętrznie wykorzystywany jest głównie jako olejek, który świetnie sprawdza się przy nerwobólach oraz stanach zapalnych. Z korzystaniem z jałowca jako leku należy jednak uważać. Dlaczego? Bo jego zbyt silne dawki mogą podrażnić nie tylko drogi moczowe, ale i nerki.
Jałowiec chętnie stosowany jest w naszych kuchniach. Jego charakterystyczny, gorzki smak sprawia, że staje się on idealnym dodatkiem do dziczyzny. To jednocześnie idealna przyprawa do bigosu, grochówki oraz do marynat. Można z tej przyprawy korzystać również w przypadku dań rybnych – szczególnie tych pieczonych i smażonych.