baner cook&love wejście do sklepu

Kakao




Kakao w kuchni

Kakao, proszek pozyskiwany z owoców kakaowca, to bardzo często wykorzystywany w naszej kuchni składnik. Kakao znajdziemy przede wszystkim w słodyczach takich jak np. czekolada, cukierki czekoladowe, polewy, ciastka różnego rodzaju itd.
Na naszym kontynencie kakao znane jest już do XVI wieku. Jak nietrudno się domyślić, zostało sprowadzone przez hiszpańskich konkwistadorów z Ameryki Południowej. Początkowo przygotowywano w Hiszpanii napój z kakao na podstawie oryginalnej receptury Azteków. Z czasem jednak została ona zmodyfikowana. Kakao w formie napoju z mlekiem i cukrem przez długie lata było bardzo popularnym napojem w Hiszpanii. Również obecnie kakao cieszy się dużą popularnością. Jego charakterystyczny smak i aromat powodują, że brązowy proszek jest chętnie wykorzystywanym dodatkiem, przede wszystkim do deserów. Poza przepysznym smakiem kakao ma jednak także wiele innych zalet. Dlaczego właściwie warto włączyć kakao do diety? Jakie ma ono właściwości?
Kakao zawiera flawonoidy – bardzo cenne dla naszego organizmu związki, które działają rozkurczowo, antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie. Oprócz tego odznacza się wysoką zawartością chromu i magnezu. Obecność magnezu oznacza, że kakao pozytywnie wpływa na ogólny stan naszego układu nerwowego. Systematyczne picie naparu z kakao poprawia wygląd skóry, a poza tym pomaga zredukować stres, zmniejsza odczuwane zmęczone i w końcu uspokaja. Obecnie kakao, jako masło kakaowe, ma szerokie zastosowanie także w kosmetyce. Na bazie masła kakaowego produkuje się kremy i balsamy przeznaczone do skóry suchej.

Kakaowiec – tropikalne drzewo

To tropikalne drzewo znane jest nam doskonale. Kakaowiec – roślina pochodząca z tropikalnej Afryki, już dawno zdobył uznanie na całym świecie. Czemu zawdzięcza on swą popularność? Jakimi właściwościami może nas zaskoczyć kakaowiec? Oto garść najważniejszych informacji na temat tej tropikalnej rośliny.
Nasiona kakaowca to wyjątkowy specjał, z którego można korzystać na wiele sposobów. Wiadomo, że w nasionach tych znajdują się składniki pobudzające, zbliżone swymi właściwościami do kofeiny. Choć kakao nie pobudza tak mocno jak kawa, jest napojem znacznie zdrowszym. Jako napój pobudzający ma też inne zalety. Wiadomo, że dzięki niemu organizm jest w stanie znacznie szybciej zregenerować się po sporym wysiłku nie tylko fizycznym, ale i umysłowym. Kakao ma też dobry wpływ na stan naszych naczyń krwionośnych, zatem jako napój może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Z nasion kakaowca można też pozyskać masło kakaowe. To ciekawy produkt, który doskonale sprawdza się jako przyprawa wykorzystywana w przemyśle cukierniczym. Z kakao może też powstawać wspaniała czekolada oraz wiele pysznych deserów. Znane są też ciekawe przepisy na dania mięsne oraz sosy, w których jako przyprawa pojawia się właśnie kakao. Takie przepisy można najczęściej spotkać na terenie Ameryki Łacińskiej, w której kakaowiec jest chyba najbardziej wszechstronnie stosowany.