Kapusta
Jest ważnym składnikiem zdrowej diety, a jej spożywanie może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Kapusta to zdrowy i uniwersalny dar natury, którego obecność uwzględniają liczne przepisy na tradycyjne polskie dania. Jakie korzyści przynosi nam sięganie po to warzywo? W jaki sposób kapusta wpływa na nasze zdrowie?
Właściwości kapusty mogą nas zaskoczyć. Każda z odmian kapusty zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Można ją stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Cenne składniki odżywcze sprawiają, że to warzywo może nam pomóc skutecznie w zachowaniu dobrej formy oraz w pokonaniu wielu dolegliwości. Cenione są zarówno surówki, jak i soki z tego warzywa. Okłady przygotowane z jej liści to kolejny środek, z którego możemy bezpiecznie korzystać w razie konieczności. Jakie metody cieszą się największą popularnością w tradycyjnym lecznictwie?
Stosowane zewnętrznie liście kapusty pomagają m. in. przy owrzodzeniach, trądziku, łupieżu oraz różnych infekcjach. Takie okłady bywają też pomocne w przypadku bólów reumatycznych oraz ropieniach. Kapusta jest też cennym składnikiem zdrowej diety. Tu można ją wykorzystywać jako element leczenia, można też po nią sięgać w celu urozmaicenia swego menu. Surówki oraz soki z kapusty w smaczny sposób pozwolą każdemu z nas zadbać o dobrą formę. Ciekawe przepisy pozwalają nam sięgać po to warzywo często, a urozmaicone przysmaki z kapustą w roli głównej z pewnością nie znudzą nam się zbyt szybko. Dieta, w której pojawia się to warzywo, może przynieść wiele korzyści osobom mającym problemy z trawieniem oraz z układem oddechowym. Jest ona jednocześnie cennym składnikiem diety dla tych osób, które mają problemy z ciągłym zmęczeniem i ogólnym osłabieniem organizmu. Ze względu na wysoką zawartość magnezu i żelaza, kapusta pomaga też osobom cierpiącym na anemię. Przy problemach z wrzodami cennym dodatkiem do diety będzie z kolei sok z kapusty. Jest on zalecany również tym, którzy zbyt często sięgają po alkohol. Sok ze świeżej kapusty może też pomóc tym, którzy mają problemy z drogami moczowymi. Przy problemach z trawieniem pomocna będzie z kolei kapusta kiszona. Jej właściwości sprawiają, że organizm lepiej radzi sobie z trawieniem tłuszczów.
Kapusta przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze