Karmel
Karmel, czyli skarmelizowany cukier jest to słodki przysmak o kolorze bursztynowo – brązowo. Jest on dostępny w przemyśle spożywczym jako barwnik pod nazwą E150a. Występuje on w napojach typu cola, cukierkach, czekoladzie, pieczywie i lodów. Jak każda rzecz, która jest dobra powoduje także negatywne skutki dla naszego organizmu. Spożycie dużych ilości karmelu może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Czysty karmel można otrzymać poprze dodanie wody zmieszanej z cukrem na patelnie i podgrzewamy ją, do momentu aż zobaczymy jak nasz roztwór zaczyna zmieniać zabarwienie na brązowe. Nie należy mieszać tej substancji. Aby zapobiec spaleniu karmelu możemy wykonywać ruchy patelni. Przypalony karmel ma nieprzyjemny, gorzki smak. Po przygotowaniu należy umieścić zawartość najlepiej na papierze kuchennym, ponieważ czysty karmel szybko twardnieje i potem mogą być trudności z pozbyciem się go z naczynia. Karmel można także przyprawić według własnego uznania. Na przykład możemy dodać papryczkę chilli lub wanilię.
Inną kwestia jest otrzymanie sosu karmelowego. Jest on płynny i idealni nadaje się do ciast, deserów lub owoców. Gdy nasza patelnia z karmelem jest gotowa, należy wsiąść ją z kuchenki i dodać 120 ml śmietanki (najlepiej 30-36%). Następnie dodajemy 80 gra masła i mieszamy. Potem dajemy ponownie patelnię na kuchenkę i dalej mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się produktów. Na koniec możemy dodać szczyptę soli morskiej lub laskę wanilii. Przelewamy zawartość do miski lub słoika i wstawiamy do lodówki, aby zgęstniał. Potem możemy się delektować jego smakiem.
Karmel i sos karmelowy jest to smaczna i szybka w przygotowaniu słodycz. Nie wymaga wielu produktów, a efekt jest naprawdę wyśmienity. Możemy dodawać go do innych produktów lub spożywać go w czystej postaci. Czasem trzeba dodać życiu trochę słodkiego smaku. A taki właśnie jest karmel.
Karmel przepisy kulinarne
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze