Kasza jaglana
Odpowiednio przygotowana i przyrządzana kasza jaglana należy do grona najzdrowszych kasz. Co ciekawe znana jest na świecie od dawna, jednak została wyparta przez makarony i ziemniaki. Jeszcze do niedawna niedoceniana, jednak w ostatnim czasie przeżywa prawdziwy renesans i coraz częściej znajduje się w naszym jadłospisie. Kasza jaglana wraca małymi krokami do łask, ale wielu lekarzy i dietetyków wciąż uważa, że nie jest stosowana na tyle często, jak być powinna. A szkoda, ponieważ oferuje oryginalne walory smakowe. Na domiar tego doskonale pasuje zarówno do dań na słono, jak i na słodko. Natomiast warto by na stałe zagościła w naszym jadłospisie ze względu na swoje wartości odżywcze, a nawet lecznicze.
Przechodząc jednak do rzeczy warto odpowiedzieć na dwa podstawowe pytania. Jakie wartości odżywcze i lecznicze niesie ze sobą spożywanie kaszy jaglanej i kto powinien dopisać ją do listy przyrządzanych potraw?
Trzeba zacząć od tego, że jest to najstarsza kasza znana ludzkości należąca do grupy kasz zasadotwórczych. Uprawiana była już w czasach neolitu. Jej walory odżywcze sprawiają, że dorównuje kaszy gryczanej. Przede wszystkim zawiera bardzo mało skrobi, ale w zamian oferuje sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana to także najwyższa dawka witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Znajdziemy w niej także odpowiednią dawkę żelaza i miedzi. Ważne jest to, że kasza jaglana jest lekkostrawna i nie wywołuje reakcji alergicznych ponieważ nie zawiera glutenu.
Wszystko to sprawia, że spożywać powinny ją osoby chorujące na celiakię, które stosują dietę niezawierającą glutenu. Polecana jest także osobom cierpiącym na niedokrwistość oraz dla ludzi z problemami żołądkowymi (lekkostrawność i zasadowość). Oprócz tego kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, znacząco łagodzi stany zapalne błon śluzowych ponieważ wysusza wydzielinę, dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na katar.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze